Spotify filer EU för antitrust klagomål mot Apple

0
16

Spotify filer EU för antitrust klagomål mot AppleA drag som bidrar till debatten om hur man tyglar i kraft av stor-tech.
AP|Mar 13, 2019, 11.45 PM IST0Comments
BCCLOSS tech jättar har redan kommit under hård granskning från EU-myndigheterna för deras beteende.London: svensk musik sajt Spotify har klagat till Eu: s tillsynsmyndigheter om Apple för att ha missbrukat sin dominerande ställning på strömmande musik och kvävande konkurrens.

Spotify-grundaren Daniel Ek sa på onsdagen att bolaget har lämnat in en formell antitrust klagomål med den verkställande Europeiska Kommissionen mot Apple — ett drag som bidrar till debatten om hur man tyglar i kraft av stor-tech.

Att skriva i ett blogginlägg, Ek sade Apple agerar “som både spelare och domare att medvetet nackdel andra app-utvecklare” genom att införa nya regler till dess App Store som avsiktligt begränsa val och begränsa innovation.

Företaget tar frågan med hur Apple fungerar som en grindvakt till internet genom att kontrollera viktiga plattformar såsom sitt mobila operativsystem iOS och App Store, samtidigt som du tävlar mot tjänster som Spotify med sin Apple-Musik-tjänst.

Apples media team i Storbritannien inte omedelbart svara på en begäran om kommentar. Eu-Kommissionen sagt att det har fått Spotify klagomål, som det är att bedöma enligt sin “vanliga rutiner”.

Spotify ‘ s biff med Apple kretsar kring en 30% skatt på det och andra digitala tjänster måste betala när de använder Apples “in-app” betalningssystem att behandla användarnas inköp såsom uppgradering av abonnemang.

Avgiften gör Spotify premium medlemskap dyrare än Apple Musik, så sade företaget att det vägrar att använda systemet.

Men om det skyr Apple: s betalningssystem, Spotify hävdar att Apple blockerar app uppgraderingar eller stoppar det från att fungera med Apples tjänst som assistent Siri.

OSS tech jättar har redan kommit under hård granskning från EU-myndigheterna för deras beteende.

Apple var beställt 2016 att betala $15 miljarder i skatter till Irland med EU: s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, som också slog Google med multibillion-dollar antitrust böter.