Wheels24.co.za | ANMELDELSE: Gjorde Mazda få det nyeste MX-5 formelen galt?

0
22

Uten å nøle kan du si at Mazda MX-5 er verdens bestselgende åpne-tak sportsbil. Ikke fordi det har den ser ut, men fordi salget er bevis på dette.

Mer enn en million enheter har blitt solgt de siste tiårene og er bensin hoder lengsel etter denne spesielle bilen. Enten det er en annenhånds bilen eller helt nye, MX-5 ønsker å være hadde.

Det er alltid laget MX-5 en morsom bil er at den er lett og det sender kraft til bakhjulene via en manuell girkasse. Legge til det en nesten perfekt vektfordeling over for-og bakaksel, og en motor som passer bilen som hånd i hanske.

Spør noen i vet og du blir nødt til å sitte og høre hvorfor det er sannheten.

Mazda klart å bygge opp en av de mest morsomme biler som ikke vil koste deg en arm og et bein. På grunn av bilens natur det er ikke veldig praktisk, men ingen egentlig bryr seg. Du vet hva du får deg selv i å og du leve med svakhetene. Hvis du har ingen barn, bilen vil passe deg. Hvis du er en lys packer for at helgetur, bilen vil passe deg.

Hvis det er bare du og din partner har lyst på en helg breakaway… vel, MX-5 vil sørge for at libido koker over.

Bilde: Warren Wilson

Bare én modell

I 2017 Mazda tok beslutningen om å fjerne soft-top-versjon av bil fra markedet og å bare ha RF-modell i salg fra det året. Uttrekkbar Fastback. Denne bilen har et hardt tak i stedet for trekk taket av forrige modell, og en seks-trinns automatisk girkasse i stedet for de tidligere “seks-trinns manuell” – boksen.

Det høres ut som små endringer, men det gjør en stor forskjell for bilens generelle følelsen.

LES: Road test – Mazda MX-5 i bilder

Heldigvis Mazda venstre bilens design uendret, og det er fortsatt gjenkjennelig som MX-5. Den lange nesen, kort bak, og hytta som du kan se fra utsiden er svært stramt. Det er fortsatt MX-5 hele veien, og man gjør det du har lyst til å klatre i.

Det er en annen historie i seg selv – å komme inn. Du i utgangspunktet faller inn ditt sete, og du er så nær bakken som menneskeheten til kjære gud ‘ s nåde. Uegnet skapninger (som meg, på grunn av min høyde) vil gispe etter pusten etter hver og alle kan klatre, og den minste antydning til et magen vil skyte frem ut av lettelse.

Det kan ikke være spill og moro å klatre i, men du ønsker å være i denne bilen. Det er veldig tett, nesten klaustrofobisk – men det spiller ingen rolle heller.

Bilde: Warren Wilson

Flott tur i

En stor del av MX-5 er suksess oppskriften er sin styring, måten denne lille sportsbil holder seg til en bøye som et fly til papirstopp. Det sitter og kan du angripe neste apex med selvtillit. Det var spesielt tydelig på tidligere MX-5, den ene med klut taket og manuell girkasse, og det var lett å trekke moro ut av bilen. Bare slå av antispinn og spill mellom de to første girene for å få bilens bakre ut. Den eneste andre bilen som genererer den samme mengde moro for den prisen er det Toyota 86.

Denne nye MX-5… vel, mye av den forrige modellen er tegnet har gått av veikant. Den automatiske girkassen ikke reagerer på samme leken måte når trekkraft er slått av, og er ikke så lett å få ræva ut lenger.

LES også: Mazda lanserer en special edition MX-5 for å feire 30 år siden sin offisielle debut

I den forrige modellen, det var lett å ha det ytterste moro med 2.0-liters motor er 118kW og 200Nm, men her, med den samme makt utganger, det er ikke så mye saken. Clutchen i soft-top sørget for at du kan gå sidelengs, men den automatiske girkassen med sin langsomme cog-overs grenser ganske mye.

Du kan selvfølgelig bytte harddisken modus over til Sporten, og gire med rattet montert padleårer, men det er ikke det samme. MX-5 bør virkelig være tilgjengelig med en manuell girkasse.

Bilde: Warren Wilson

Oppsummering

Det er alltid hyggelig å være tilbake med verdens mest populære open-tak sportsbil. Det er en one of a kind, kjøretøy og klarer alltid å bringe et smil til forgrunnen, selv med de endringer som er blitt brakt om. Få biler klarer å få det riktig. Men du kan ikke se bort fra det faktum at bilen er endret. Det er mykere, mer plass, mer… begrenset.

Mazda hadde en titt på markedet og justert bil til trenden, men de som kjøper MX-5, i Sør-Afrika minst, er en utvalgt gruppe mennesker. Mazda vet dette, men likevel bestemte meg for å tilpasse bilen til et annet marked. Var det galt av Mazda til å gjøre det? Sannsynligvis ikke, så lenge salg rettferdiggjøre det.

Men MX-5 nå, i hovedsak, er en annen bil. Og der, i henhold til meg, Mazda gjort feil beslutning.

Pris: 200 R538

Charlen Raymond er redaktør av Manskap.

Bilde: Warren Wilson