Wheels24.co.za | WATCH: Landy nästa generations lyx urban SUV – snygga nya Range Rover Evoque i SA

0
22

Nästa generations Evoque bygger på styrkan av sin bästsäljande föregångaren. Kombinera all-terrain förmåga med på väg lugn, det Evoque s nya fordon arkitektur, uppdaterad teknik-och världen-för det första har att göra det mer bekvämt, kan och är anslutna än innan.

Under huven

Ingenium motorer har kommit en bit på vägen med ny teknik för att göra dem lugnare och mer raffinerade, medan ZF nio-växlad automatisk har varit kalibreras för att säkerställa en mjukare, mer gradvis köra på alla typer av terräng.

Sydafrikanska kunder har ett val av en 132kW diesel och 183kW bensinmotorer, medan en 221kW plug-in hybrid kommer att läggas till området i början på 2020.

Diesel, märkta D180, returnerar en genomsnittlig bränsleförbrukning på 5,8-liter/100km och kan accelerera från 0-100km/h på 9,3 sekunder.

Den P250-märkta bensin återvänder till 7,4 l/100km * genomsnittlig bränsleförbrukning och accelererar från 0-100km/h på 7.5 sekunder.

Vad är det som ska köra?


Wheels24 är Janine Van der Post är för närvarande deltar i lanseringen och har detta att säga: “Så länge har vi bara upplevt Evoque i dess mest naturliga habitat på den nya Jaguar Land Rover Experience centre – en fantastisk 4×4 utrymme i den urbana djungeln, öppen för allmänheten – för en intensiv 4×4 körning kurs i mörkret.

“Den nya Evoque kommer laddad med teknik, precis som sina större syskon. Utför hårdporr off-road uppgifter kommer naturligtvis att detta urban SUV och hanterar de mest skrämmande utmaningar med lätthet. Detta är tack vare att köra assistent medhjälpare såsom hill-härkomst och olika körlägen som ställer bilen upp vid en knapptryckning för den rätta vägen yta som löst grus eller svår oländig terräng.

“Min favorit händelse var att utföra ett vatten som passerar som Evoque har en imponerande 600mm djup att vada. SUV kan också uppmärksamma föraren så att när man har nått maximal djup innan katastrofen träffar. Dag 2 kommer vi att ta itu med on-road körning i en 400km snåla.”

Premium interiör

Inuti, fint utformad design som integreras rena ytor och enkla linjer med noggrant sammanställd premium material att skapa ett lyxigt, minimalistiskt, digital stuga. Tekniska textilier att använda återvunnen plast erbjuds premium alternativ till läder, till exempel en Kvadrat ullblandning och Dinamica suedecloth, samt Eukalyptus och Ultrafabrics alternativ.

Stugan innehåller teknik som twin pekskärm Touch Pro Duo-system, med nya, snabbare programvara, 16-vägs säte kontroller och kabinluft jonisation som komplement till den ökade innerutrymmen.

Det är mer inre utrymme än tidigare. En längre hjulbas ger extra 20mm bak kneeroom och en ökning i liten artikel förvaringsfacket – de större handskfack och centrum cubby kan nu passa tabletter, handväskor och flaskor med lätthet.

Bagage utrymme som är 10% större (591 liter) samt mycket bredare, med utrymme att öka 1383 liter när den flexibla 40:20:40 andra sätesraden är vikta.

Med en 21 mm längre hjulbas och kompakt ny fjädring design, kompakta SUV-ger ökad inre rum och bättre köregenskaper i alla förhållanden. Integrerad Link fjädring bak skiljer laterala och longitudinella krafter för att förbättra kroppskontroll och smidighet, som ger ökad komfort och förtroende på vägen.

På framsidan, MacPherson-fjäderben Hydrobush fjädring har vätskefylld buskar för att minimera hög hastighet hjulet vibrationer kände genom ratten.

Terrain Response 2 finns som standard, för första gången på nya Evoque med fyrhjulsdrift och automatlåda. Detta tillåter förare att välja mellan fyra lägen (Komfort, Sand, Gräs-Grus-Snö, Lera Och Hjulspår) för att optimera prestanda och kapacitet. Den nya Auto-läge gör det möjligt Evoque att välja den mest lämpliga läget för de villkor och automatiskt justera dess vridmoment leverans för att passa terrängen.

Markfrigången är 212mm, medan strategi och avresa vinklar är 25 grader i främre 30,6 grader på bak. Evoque är högst vada djup 600mm kan övervakas med valfri Wade Avkänning. Ultraljudssensorer i ytterbackspeglarna mäta djupet av vatten, som visas på den centrala pekskärm.

Den senaste Evoque kommer med ett utbud av all-terrain teknik såsom Hill Descent Control, Gradient Release Control och All-Terrain Framsteg Kontroll. Allierade med stöd funktioner såsom Adaptiv farthållare med Styrning Bistå, som fokuserar fordonet i det körfält som bygger på vägmarkeringar liksom för att upprätthålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon, den senaste Range Rover Evoque har alla referenser för att gå över och utanför.

Det är en backkamera som standard på alla modeller, tillsammans med en svit av avancerade förarassistanssystem. Aktiv säkerhet funktioner som Lane Keep Assist och Driver Skick Övervaka är alla tillgängliga för att hålla de åkande säkert.

Utformad med en skyddande läppen för att förhindra att lera och vatten smuts på linsen, det är också en hydrofobt beläggning som stöter bort vatten spray. I den osannolika händelse att kameran är alltid skyms, förare kan ändra tillbaka till en traditionell backspegel på med en enkel knapptryckning.

Land Rover ‘s Touch Pro Duo infotainment-systemet är centralt för att den digitala inre upplevelse, en kombination av två eleganta 10-tum hd-glas pekskärmar, en 12,3″ driver visa bakom ratten och full-färg head-up display.

Växlarna är enklare och mer intuitivt att använda, ger föraren möjlighet att enkelt styra en mängd olika tekniker. Det är smartphone integration med Apple CarPlay, liksom Click & Go baksätet tablet-hållare med laddning förmåga, 4G WiFi-hotspot för upp till åtta enheter) och sex USB-slots som ligger i hela kupén.

En InControl Fjärrkontrollen smartphone-applikation gör det möjligt för kunder att hålla kontakten med sina Evoque, oavsett var i världen de befinner sig. Kunder kan använda sin telefon för att hitta sitt fordon eller kontrollera den återstående bränsle utbud, låsa och låsa upp fordonet på distans, liksom pre-heat eller cool kabinen upp till önskad temperatur.

Evoque är framtiden i åtanke, med trådlösa programuppdateringar till infotainment-och fordonssystem, som innebär kompakt lyx SUV kontinuerligt förbättras över tid, utan att behöva besöka en återförsäljare.

Nya Range Rover Evoque prissättning:

Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 – R734 300
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 S – 300 R784
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 SE – R843 800
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 R-Dynamiskt S – R813 000
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 R-Dynamic SE – R872 500
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 R-Dynamisk HSE – R920 200
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 D 132kW D180 Första Upplagan – R945900
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 – R776 300
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 S – 300 R826
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 SE – R885 800
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 R-Dynamiskt S – R855000
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 R-Dynamic SE – R914500
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 R-Dynamisk HSE – R962 300
Range Rover Evoque 5 Dörren 2.0 P 183kW P250 Första Upplagan – R987 900

*Baserat på WLTP testcykel. WLTP (Globalt harmoniserade Lätta fordon Test Procedure) är den nya process som har varit fasas in från och med 2017, vilka åtgärder bränsle-och energiförbrukning, utbud och utsläppen från personbilar i Europa.