Wheels24.co.za | Car-sharing, offentliga rida apps… 7 sätt SA kommer att investera i framtida rörlighet – transportminister Fikile Mbalula

0
19

Från ride-plattformar delar till unika e-kom tjänster, 2019 Sydafrikanska Transport Konferensen har visat på intressanta sätt Sydafrika kommer att investera i sitt transportsystem.

Trafikminister Fikile Mbalula upp Konferens i Pretoria med ett tema “framtiden rörlighet” i SA.

Mbalula sade att som Sydafrika, vi är någonstans mellan “att vara pionjärer i it-baserade rörlighet störningar och senare responders och adopters”.

Mbalula sade: “Men vi måste erkänna att tekniken håller på att förändra den bransch med hastighet och omfattning som är svåra att förstå.

“Transportsystem idag och i morgon kommer att vara ansluten, data-driven, delad, on-demand, elektriska, och i hög grad automatiserad. Idéer rör sig snabbt från idé, forskning och design, testats för att antas, och, slutligen, massa acceptans. Enligt världsbanken, innovationstakten kommer bara att accelerera.”

I kollektivtrafiken tillämpning av dessa tekniker krafter kollektivtrafiken att bli innovativa och effektiva, sade han. Detta i sin tur har potential att resultera i fördelar såsom en ökad kollektivtrafik service, kvalitet, ökad kundnöjdhet, och som en följd av detta öka i kollektivtrafiken marknadsandelar, minskad trängsel och negativa miljöeffekter och förbättra livskvaliteten.

Ride-delning eller e-kom tjänster som använder online-aktiverade plattformar erbjuder möjligheten att beställa taxi ofta till ett billigare pris än konventionella taxi.

Områden som är av kort och medellång sikt har potential att vi presenteras med är:
1 Främjande av efterfrågan-baserade tjänster som samåkning, cykel-delning, rida-sharing-system.

2 Främjande av e-meddelanden från början och sedan delade fordonet system som alternativ till den egna bilen med anknytning till sparande i särskilt parkeringsplats i urbana områden,

3 Länka e-kom för att hjälpa i första/sista kilometern lösningar för att få tillgång till offentliga transportnät i våra städer som inte är så tätt som det globala genomsnittet,

4 att Utnyttja data warehouse kapacitet som utvecklats av South African National Vägar Myndigheten att lämna uppgifter plattform för att spåra allmänna transporter och kontrakt

5 Utnyttja SANRAL infrastruktur och plattformar för att vara värd en rörlighet konto för alla resenärer som sedan kan användas i kollektivtrafiken i tillägg till de aktuella avgiftsbelagda vägar.

I en nära framtid, samma konto kan också tillåta användare att betala för alla rörlighet för tjänster från parkering, kollektivtrafik till vägtullar med det här kontot i stället för att betala separat för att flera kommunala eller privata leverantörer. Denna data plattform och transaktionshantering och kontot är värd infrastruktur av nationell regering kan också syfta till att möjliggöra genomförandet av Konto-Baserade Biljetter i kollektivtrafiken för hela biljettpriset integration mellan olika aktörer och resor lägen.

6 Städer i nära samarbete med minibuss taxi att använda informationssystem för att styra verksamheten bättre och i slutändan stärka informella sektorn ägare till medelstora företag.

7 Företag som utvecklar innovativa applikationer för att aggregera passagerare och erbjuder transferservice typ av mobila lösningar till stora arbetsgivare i stället för dem som tillhandahåller parkering för anställda.

Mbalula sade: “Den stora utmaningen framöver är hur snabb beslutsfattare, myndigheter och användare kommer att anpassa sig och hänga med i de nya ändringarna och för hög hastighet sker. Ett annat steg är att börja planera våra städer och kollektivtrafik med kommande förändringar i åtanke. Som ett land, vi är fortfarande en lång väg att övergången från föraren-som drivs av oberoende teknik såsom autonoma bussar system.”

  

Titta på hela konferensen nedan:

Mbalula sade: “Google maps kan nu integrera live snabba flöden på vägarna, så att du kan se där trängseln är att utveckla och vilka alternativa vägar som finns tillgängliga. Fördelarna med detta är också möjligt för regeringar att planera och bygga nya vägar för infrastruktur, som bygger på goda underrättelser.

“Samtidigt som det finns fördelar och möjligheter, världsbanken 2018 erkände att “dessa störande teknik kan också förvärra befintliga transporter och markanvändning problem, och att skapa nya utmaningar.

“Till exempel, från en kollektivtrafik perspektiv, genom att ta bort vissa viktiga begränsningar av pendling, dessa nya transportlösningar kommer att minska överklagande av byggnad kompakta städer där människor lever nära till jobb och tjänster, i stället bana väg för fler och mer urban sprawl, och regeringarna i sin tur kommer att behöva bygga upp mer intelligenta transporter-infrastruktur för att möta de nya behov anslutning av sina medborgare.

“Precis som alla andra digitalt-aktiverad teknik, hot mot it-attacker och integritet brott mot dessa smarta och uppkopplade transportsystem är verklig.”

Trafikverket säger att det har haft lite erfarenhet av olika Intelligenta transportsystem-projekt under de senaste 12 åren eller så, bland annat:
• Publicering av standarder av regeringen för kompatibla smarta kort i kollektivtrafiken med hjälp av de nationellt integrerad bank betalning system. I anslutning till detta, regeringen har också banat väg för genomförandet av ett pre-paid bank industrin kompatibel smartcard för användning i offentlig transport av personer utan tillgång till bankkonton.

• Det finns flera start-up-företag som utvecklar innovativa metoder för kartläggning och uppföljning av tiotusentals informella minibuss taxi och deras rutter som utgör den största delen av kollektivtrafiken i landet.

• e-kom tjänster som Uber och Taxify har börjat växa och utmana begränsad täckning av uppmätt taxi branschen i flera städer, med störande konkurrenskraftiga inverkan.

• Appar som är användarvänliga och mobila applikationer med hjälp av data i realtid så att pendlare kan planera sin resa i förväg, är tillgängliga för användning i några av de kommuner som genomför integrerad kollektivtrafik nätverk.

Trots olika initiativ i ny teknik, vi måste erkänna att nästa våg av it-innovation under de närmaste 10 till 20 åren har potential att ytterligare förändra tillgång och rörlighet för tjänster och göra dem effektiva och smidig. Nästa våg av delad och anslutna mobila lösningar kommer att påverka det sätt på vilket vi erbjuda integrerade och smidig kollektivtrafik för vårt folk.