Eerste helft van 2019 geeft onzekere vooruitzichten voor het luchtvervoer in Europa

0
29

Het personenvervoer op de europese luchthavens steeg met +4.3% tijdens de eerste helft van dit jaar een aanzienlijk lager percentage dan vorig jaar (+6,7 procent).

googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

BRUSSEL – Europese luchthaven handel lichaam, ACI Europe, heeft de air traffic report voor juni, K2 & H1, het meten van alle soorten civiele luchtvaart passagiersvluchten: full-service, lage kosten en het charter.

Uit het rapport blijkt dat het personenvervoer op de europese luchthavens steeg met +4.3% tijdens de eerste helft van dit jaar een aanzienlijk lager percentage dan vorig jaar (+6,7 procent).

Olivier Jankovec, Directeur-Generaal van ACI Europe op het zei: “het personenvervoer groei heeft zeker vertraagd dit jaar in vergelijking met de voorgaande, maar het blijft nog steeds veerkrachtig is, vooral gezien de waaier van economische, geopolitieke en andere branche-specifieke uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Een vertragende economische groei in Europa, de handel oorlogen en Brexit niet helpen – en dat zijn de stijgende energierekening, ATM verstoringen van de luchtvaartmaatschappij consolidatie en vliegtuigen aarding & vertragingen in de levering. Vliegtuig-bewegingen zijn continu vertragen – van +6.2% in December vorig gewoon +1,6% in juni. Dit toont alleen maar aan hoe risico-avers airlines zijn geworden in termen van capaciteit implementatie & ontwikkeling van het netwerk.”

Hij voegde eraan toe: “De daling van het vrachtvervoer is waar het echt bijt op het moment. En het is niet beter, met juni het registreren van een daling van -7.1% – de ergste maandelijkse prestaties in meer dan 7 jaar. Dit voorspelt niet veel goeds voor de komende maanden, vooral als het reizigersvervoer meestal niet volledig geïsoleerd van trends in het goederenvervoer.”

EU-Luchthavens passagiersvervoer in de Lead bij +4.7%
De EU-markt te behouden gestage groei in H1, met personenvervoer prestaties stabiel bleef tussen de 4,5% tot 5% op een maand-per-maand basis over de periode.

Luchthavens in Oostenrijk (+20%), Kroatië (+10.5%) en Estland (+10,5%) worden geplaatst groei met dubbele cijfers in H1, met die van Luxemburg, Portugal, Spanje, Letland, Polen, Hongarije en Roemenië ook steeds ruim boven het EU-gemiddelde. Omgekeerd, Bulgarije (-2.5%) en Zweden (-4.1%) gerapporteerd passagier verkeer afneemt terwijl de groei was vlak in de buurlanden Denemarken (+0.3%). België, Nederland, Slovenië en het verenigd koninkrijk aanzienlijk realiseerde een underperformance het gemiddelde van de EU – met de laatste verder te vertragen in juni (+0.9%).

Dienovereenkomstig, bij grotere/kapitaal uit luchthavens van de EU, de beste resultaten werden behaald door Berlijn TXL (+25,2%), en Wenen (+23.9%), Tallinn (+10.5%), Düsseldorf (+10.4%), Milaan Malpensa (+10.2%), London Luton (+9.6%), Riga (+9.5%) Luxemburg (+9.0%), Boekarest Otopeni (+8.2%), London City (+7.8%), Athene (+7.7%), Boedapest (+7,5 procent) en Warschau (+7.4%).

Niet-EU-Luchthavens passagiersvervoer op +2.9%
Luchthavens in de niet-EU-markt groeide in een langzamer tempo in H1, vooral door het verkeer, verliezen in Turkije (-1.4% – als gevolg van de recessie van invloed zijn op het land) en Ijsland (-20.3% – als gevolg van het faillissement van WOW in de laatste dagen van Maart) evenals bijna vlakke groei in Noorwegen (+0.9%).

Echter, het personenvervoer in de Oekraïne, Georgië, Albanië en Noord-Macedonië bleef zeer dynamisch, het bereiken van groei met dubbele cijfers. Het is ook vermeldenswaard dat het personenvervoer in Turkije verbeterd in Q2 en eindigde het plaatsen van een indrukwekkende +7.1% groei in juni – het signaleren van een herstel.

De beste prestaties onder de grotere/kapitaal niet-EU-luchthavens kwam uit Kiev-De (+20.1%), Moskou-Sheremetevo (+14,1 Procent), Moskou-Vnukovo (+13.8%), Antalya (+13.4%), Pristina (+12.5%), Tbilisi (+11,7 Procent), Tirana (+11.1%), en Sint-Petersburg (+10.3%).

Majors & Kleinere Regionale Zwakker
Het passagiersverkeer op de Majors (top 5 van de Europese luchthavens) groeide met slechts +2,3% in H1. Parijs charles de GAULLE (+7.2%), leidde de competitie, gevolgd door Frankfurt (+3.0%), terwijl de opbrengsten waren beperkt in capaciteit beperkt Londen-Heathrow (+1.7%) en Amsterdam-Schiphol (+1.4%). Istanbul-IST/ISL? zag het personenvervoer neemt af (-2%).

Veel grotere regionale luchthavens bereikt met dubbele cijfers passagier de groei van het verkeer in H1, met inbegrip van Sevilla (+21.4%), Krakau (+19.3%), Nantes (+18.3%), Bari (+13%), Valencia (Op+12,3%), Bordeaux (+12%), Napels (+10.8%), Bologna (+10.3%), Sotsji (+10.2%) en Porto

(+10%). Echter, kleinere regionale luchthavens aanzienlijk realiseerde een underperformance, met hun passagier verkeer nauwelijks stijgt met +1%. Maar toch, sommige geslaagd om post indrukwekkende groei, zoals Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Batumi (+30%), Newquay (+29.4%), Kharkiv (+25.5%), Memmingerberg (+25.4%), Sibiu (+25%), Dubrovnik (+17,4%), Wat Iasi (+16.8%), Brno (+17.7%) en Oostende (+15.4%), Kaunas (+15.1%) en Brest (+13.9%).

H1 Top 5s
Tijdens H1, luchthavens vriendelijke meer dan 25 miljoen passagiers per jaar (Groep 1), luchthavens gastvrije tussen de 10 en 25 miljoen passagiers (Groep 2), luchthavens gastvrije tussen de 5 en 10 miljoen passagiers (Groep 3) en luchthavens gastvrije minder dan 5 miljoen passagiers per jaar (Groep 4) rapporteerden een gemiddelde aanpassing +3.9%, +6.1%, +4.2% en +1.9%.

De luchthavens die de hoogste stijgingen in het personenvervoer zijn als volgt:

  • Groep 1: van Wenen (+23.9%), Moskou PPO (+14,1 procent), Antalya AYT (+13.4%), Parijs charles de GAULLE (+7,2%) en Madrid & Lissabon (+6.6%)
  • Groep 2: Berlijn TXL (+25,2%), en Kiev-De KBP (+20.1%), Moskou VKO (+13.8%), Düsseldorf (+10,4%) en Sint-Petersburg (+10.3%)
  • Groep 3: Sevilla (+21.4%), Krakau (+19.3%), Nantes (+18.3%), Bari (+13%) en Valencia (+12,3% in)
  • Groep 4: Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Batumi (+30%), Newquay (+29.4%) en Boekarest (+28.6%)

De ‘ACI Europe Airport Traffic Report – juni, K2 & H1 2019’ bevat 242 luchthavens in totaal vertegenwoordigen meer dan 88% van de Europese lucht personenvervoer.

Als gevolg van de nieuwe luchthaven van Istanbul volledig over te nemen passagier verkeer van Istanbul-Ataturk op 5 April 2019, het uiteindelijke cijfer is gebaseerd op de passagier verkeer afgehandeld door Istanbul-Ataturk tot en daarna op de passagier verkeer afgehandeld door de nieuwe luchthaven van Istanbul.