European Cockpit Association: Ryanair op een confrontatie koers, weer

0
27

Dit zal de tweede zomer van arbeidsonrust in een rij voor Ryanair en de onderliggende oorzaken lijken, en bekend te zijn aan die van vorig jaar: Ryanair ‘ s onvermogen om te ondernemen, een echte sociale dialoog met haar medewerkers. “Een jaar is voldoende voor Ryanair te verwerven en ontwikkelen van twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen – Malta Air en Ryanair Zon in Polen en voor het kopen van een 3de – Laudamotion in Oostenrijk,” zegt de REKENKAMER dat de Secretaris-Generaal Philip von Schoppenthau. “Maar in dit alles

googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

Dit zal de tweede zomer van arbeidsonrust in een rij voor Ryanair en de onderliggende oorzaken lijken, en bekend te zijn aan die van vorig jaar: Ryanair ‘ s onvermogen om te ondernemen, een echte sociale dialoog met haar medewerkers.

“Een jaar is voldoende voor Ryanair te verwerven en ontwikkelen van twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen – Malta Air en Ryanair Zon in Polen en voor het kopen van een 3de – Laudamotion in Oostenrijk,” zegt de REKENKAMER dat de Secretaris-Generaal Philip von Schoppenthau. “Maar in al die tijd Ryanair heeft nagelaten om te onderhandelen over de lang verhoopte Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’ s) met zijn bemanning in een aantal grote landen. Het verbeteren van de relaties met haar medewerkers duidelijk lijkt te zijn verschoven naar een lagere plaats op de ranglijst.”

In de huidige, zeer gevoelige context van sociale onrust, Ryanair lijkt te hebben gekozen voor opnieuw zijn favoriete aanpak: de confrontatie. De vennootschap uitgegeven waarschuwingen van banenverlies, maar weinigen in de branche zijn overtuigd door de motivering die door de luchtvaartmaatschappij. De voortdurend wisselende bedreigingen herinneren van vorig jaar, die na 100 Ierse piloten liep naar buiten. Echter, met een toekomst vliegende programma die groter zijn dan dit jaar, zelfs met de vertraagde aankomst van de ‘groei’ 737 MAX vliegtuigen, en het beheer verder te werven piloten, het is moeilijk om te zien dat deze steeds veranderende waarschuwingen van een pilot-overschot als echte.

“We zijn niet verrast met deze waarschuwing door Ryanair,” zegt President van de ERK Jon Horne. “De nieuwe dreiging ook doet denken aan de sluiting van de Eindhoven base– een vergelding maatregel tegen de piloten en cabinepersoneel in staking. Dit lijkt de enige benadering om industriële problemen die de huidige directie weet.”

Ryanair beweert dat hun drukke schema met de verschillende vakbonden is een uitdaging, terwijl de vakbonden uit verschillende landen herhaaldelijk aangeboden om te voldoen aan de gezamenlijk in om het bespreken van gemeenschappelijke elementen van cao ‘ s, en daarmee aan het verhogen van de efficiency voor het bedrijf. In plaats daarvan, Ryanair gekozen voor een stapsgewijze benadering en gestart met een reeks van parallelle onderhandelingen met verschillende vakorganisaties – cabinepersoneel en pilot vakbonden – in diverse EU-landen waar de onderneming actief is. De uitkomst is dat slechts 3 pilot vakbonden in Europa (Italië, België en Portugal) hebben ondertekend meer uitgebreide cao ‘ s, waardoor duizenden Ryanair bemanning in Europa nog steeds zonder bescherming naar de voorwaarden en de toepassing van de rechten van werknemers.

Meer dan een jaar geleden Ryanair toegezegd aan de uitvoering van de lokale arbeidsrecht, te onderhandelen en zinvolle cao ‘ s voor al haar bemanning, en aangekondigd dat het zou bieden een mogelijkheid voor zelfstandigen / aannemers worden rechtstreeks in dienst. Deze belofte niet is nagekomen, maar toch.

“De Erkenning Overeenkomsten met vakbonden en de gedeeltelijke overeenkomsten (bijv. op anciënniteit) dat Ryanair bereikte afgelopen zomer waren genoeg om te kopen de luchtvaartmaatschappij enige tijd, maar het is niet gebruikt om een blijvende industriële vrede en een duurzame toekomst voor de luchtvaartmaatschappij. De ziek-verkapte bedreigingen voor de bemanning van de afgelopen weken, helaas, nog een andere toon van minachting voor de werknemers en sociale dialoog. Heeft het management echt leerde niets op of is het gewoon resistent voor echte verandering?”, vraagt Philip von Schoppenthau, ECA-Secretaris-Generaal.

“Met de contouren van de toekomstige mogelijkheden voor vakbonden en sociale dumping al zichtbaar in Malta Air en Ryanair Zon, is het niet verwonderlijk piloten staan om ervoor te zorgen dat hun overeenkomsten, arbeids-en mensenrechten, en eerdere toezeggingen van de luchtvaartmaatschappij zal worden gerespecteerd,” zegt President van de ERK Jon Horne.