European Cockpit Association: Ryanair på en konfrontation kurs, igen

0
32

Detta kommer att vara den andra sommaren industriella oroligheter i rad för Ryanair och en av de underliggande orsakerna verkar liknande, och känner att de förra året: Ryanair oförmåga att genomföra en verklig social dialog med sina anställda. “Ett år var tillräckligt för Ryanair att förvärva och utveckla två nya flygbolag – Malta Air och Ryanair Solen i Polen – och att köpa en 3 – Laudamotion i Österrike, säger ECA Generalsekreterare Philip von Schoppenthau. “Men i allt detta

googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

Detta kommer att vara den andra sommaren industriella oroligheter i rad för Ryanair och en av de underliggande orsakerna verkar liknande, och känner att de förra året: Ryanair oförmåga att genomföra en verklig social dialog med sina anställda.

“Ett år var tillräckligt för Ryanair att förvärva och utveckla två nya flygbolag – Malta Air och Ryanair Solen i Polen – och att köpa en 3 – Laudamotion i Österrike, säger ECA Generalsekreterare Philip von Schoppenthau. “Men i hela den här tiden har Ryanair har misslyckats med att förhandla länge hoppats-för Kollektivavtal (CLA) med dess besättning i flera stora länder. Att förbättra relationerna med sina anställda tydligt verkar ha flyttats till en lägre plats på prioriteringslistan.”

I dagens mycket känsliga sammanhang av social oro, Ryanair verkar ha valt igen för sin favorit metod: konfrontation. Bolaget utfärdat varningar av nedskärningar, men några i branschen är övertygad om att den motivering som de flygbolag. Det ständigt varierande hot påminner om förra årets, som görs efter 100 Irländska piloterna gick ut. Men med ett framtida flygande program som är större än detta år, även med den försenade ankomsten av “tillväxt” 737 MAX antal flygplan, och ledningen fortsätter att rekrytera piloter, det är svårt att se dessa ständigt föränderliga varningar för en pilot överskott som äkta.

“Vi är inte förvånade över denna varning av Ryanair, säger REVISIONSRÄTTENS Ordförande Jon Horne. “De nya hot kräver också att tänka på nedläggningen av Eindhoven bas– en vedergällning åtgärd mot piloter och kabinpersonal strejkar. Detta verkar vara det enda sättet att industriella problem som den nuvarande ledningen vet.”

Ryanair hävdar att deras fullspäckade schema med olika fackföreningar är en utmaning, samtidigt som fackliga organisationer från flera länder har upprepade gånger erbjudit sig att sammanträffa för att diskutera gemensamma delar i CLAs, och därmed öka effektivitet för företaget. Istället, Ryanair valde en punktinsatser och startade en uppsättning parallella förhandlingar med olika fackföreningar – cabin crew och pilot fackföreningarna – i olika EU-länder där företaget är verksamt. Resultatet hittills är att endast 3 pilot fackföreningar i Europa (Italien, Belgien och Portugal) har skrivit mer omfattande CLAs, lämnar tusentals Ryanair besättning i hela Europa fortfarande utan skydd för att villkor och tillämpning av rättigheter på arbetsmarknaden.

Mer än ett år sedan Ryanair lovade att genomföra en lokal arbetsrätt, att förhandla meningsfull CLAs för alla dess besättning, och meddelade att det skulle erbjuda en möjlighet för egenföretagare / entreprenörer för att vara direkt anställd. Detta löfte har inte uppfyllts ännu.

“Erkännande Avtal med fackföreningarna och den partiella erbjudanden (t ex på anställningstid) att Ryanair nådde förra sommaren var tillräckligt för att köpa flygbolaget lite tid, men det har inte använts för att säkra varaktig industriella fred och en hållbar framtid för flygbolaget. Den illa förtäckt hot att besättningen under de senaste veckorna, tyvärr, är ännu ett sätt att visa respekt för sina medarbetare och social dialog. Har ledningen verkligen inte lärt sig någonting alls – eller är det helt enkelt resistenta mot verklig förändring?”, frågar Philip von Schoppenthau, ECA Generalsekreterare.

“Med konturerna av framtida möjligheter för union busting-och social dumpning redan synlig i Malta Air och Ryanair-Sun, är det inte förvånande piloter som står upp för att säkerställa deras avtal, rättigheter, arbetstagares rättigheter, och tidigare utfästelser från flygbolaget kommer att respekteras, säger REVISIONSRÄTTENS Ordförande Jon Horne.