Första hälften av 2019 ger osäkra utsikterna för luftfarten i Europa

0
28

Persontrafiken på Eu: s flygplatser ökade med +4,3 procent under första halvåret i år – en betydligt långsammare takt än förra året (+6,7 procent).

googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

BRYSSEL – Europeisk flygplats handel kroppen, ACI Europe, släppt sin air traffic rapport för juni, Q2 & H1, som mäter alla typer av civil luftfart passagerarflyg: full service, låga kostnader och stadga.

Rapporten visar att persontrafiken på Eu: s flygplatser ökade med +4,3 procent under första halvåret i år – en betydligt långsammare takt än förra året (+6,7 procent).

Olivier Jankovec, generaldirektör för ACI Europe kommenterar: “Passagerartrafik tillväxten har visserligen avtagit i år jämfört med tidigare, men det är fortfarande ganska motståndskraftig – särskilt med tanke på det utbud av ekonomiska, geopolitiska och andra industri-specifika utmaningar vi ställs inför. Avtagande ekonomisk tillväxt i Europa, trade wars och Brexit är inte att hjälpa – och det är inte heller stigande bränslekostnader, ATM störningar, flygbolag konsolidering och flygplan jordning och leveransförseningar. Flygningarna har varit kontinuerligt saktar ner – från +6.2% i December förra året att bara +1,6% i juni. Detta visar bara hur riskbenägen flygbolag har blivit i termer av kapacitet utbyggnad och utveckling av nätet.”

Han tillade: “nedgången i godstrafiken är där det verkligen biter för tillfället. Och det är inte få någon bättre, med juni registrera en droppe -7.1% – det sämsta månatliga resultat i mer än 7 år. Detta bådar inte gott för de kommande månaderna, särskilt som persontrafiken oftast inte är helt isolerade från trender i godstrafik.”

EU: s Flygplatser passagerartrafiken i Täten på +4.7%
EU-marknaden haft en stadig tillväxt under H1, med persontrafiken prestanda håller stadigt mellan 4,5 till 5 procent på en månad-för-månad under perioden.

Flygplatser i Österrike (+20 Procent), Kroatien (+10.5%) och Estland (+10.5%) publicerat en tvåsiffrig tillväxt i H1, med dem på Luxemburg, Portugal, Spanien, Lettland, Polen, Ungern och Rumänien också växer långt över EU-genomsnittet. Omvänt, Bulgarien (-2.5%) och Sverige (-4.1%) rapporterade passagerartrafik minskar samtidigt som tillväxten var hemma i grannlandet Danmark (+0,3 procent). Belgien, Nederländerna, Slovenien och STORBRITANNIEN betydligt värre än genomsnittet för EU, med den senare en fortsatt avmattning i juni (+0,9 procent).

Därför, bland större och kapitalets EU: s flygplatser, de bästa resultaten uppnåddes genom att TXL Berlin (+25.2%), Wien (+23,9 Procent), Tallinn (+10.5%), Düsseldorf (+10,4 Procent), Milano-Malpensa (+10,2 Procent), London Luton (+9,6 Procent), Riga (+9,5 Procent) Luxemburg (+9.0%), Bukarest Otopeni (+8,2 Procent), London City (+7.8%), Aten (+7,7 procent), Budapest (+7,5%) och Warszawa (+7,4 procent).

Icke-EU: s Flygplatser passagerartrafiken på +2.9%
Flygplatser i icke-EU-marknaden ökade i en långsammare takt i H1, främst på grund av att trafiken förluster i Turkiet (-1.4% – som en följd av lågkonjunkturen som drabbat landet) och Island (-20.3% – efter konkursen i WOW i de sista dagarna av Mars) liksom nästan platt tillväxt i Norge (+0,9 procent).

Men passagerartrafiken i Ukraina, Georgien, Albanien och Norra Makedonien förblev mycket dynamisk, att uppnå tvåsiffrig tillväxt. Det är också värt att notera att persontrafiken i Turkiet bättre i Q2 och det slutade med att publicera en imponerande +7.1% tillväxt i juni – signalering en återhämtning.

De bästa föreställningar bland större/inkomst icke-EU: s flygplatser kom från Kiev i-Boryspil (+20,1 Procent), Moskva-Sheremetevo (+14,1 Procent), Moscow-Vnukovo (+13,8 Procent), Antalya (+13,4 Procent), Pristina (+12,5 Procent), Tbilisi (+11,7 Procent), Tirana (+11,1 procent), och Saint Petersburg (+10,3 procent).

Stora & Mindre Regionala Svagare
Persontrafiken på den Stora (topp 5 Europeiska flygplatser) ökade med +2,3 procent under H1. Paris CDG (+7,2 procent), ledde ligan, följt av Frankfurt (+3,0 procent), medan vinster var begränsad på begränsad kapacitet London-Heathrow (+1,7%) och Amsterdam-Schiphol (+1,4 procent). Istanbul-IST/ISL? såg passagerartrafik vikande (-2%).

Många större regionala flygplatser uppnått en tvåsiffrig passagerartrafik tillväxt i H1, inklusive Sevilla (+21,4 Procent), Krakow (+19,3 Procent), Nantes (+18.3%), Bari (+13%), Valencia (+12.3%), Bordeaux (+12%), Neapel (+10.8%), Bologna (+10,3 Procent), Sotji (+10,2 procent) och Porto

(+10%). Dock mindre regionala flygplatser kraftigt underpresterat, med sin passagerartrafik knappt att öka på +1%. Men vissa lyckades efter en imponerande tillväxt, såsom Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Ryssland (+30%), Stockholm (+29,4 Procent), Kharkiv (+25,5 Procent), Memmingerberg (+25,4 Procent), Sibiu (+25%), Dubrovnik (+17,4 Procent), Iasi (+16,8 Procent), Brno (+17,7 procent) och Oostende (+15,4 Procent), Kaunas (+15,1 procent) och Brest (+13.9%).

H1 Toppen 5s
Under H1, flygplatser välkomnande mer än 25 miljoner passagerare per år (Grupp 1), flygplatser välkomna mellan 10 och 25 miljoner passagerare (Grupp 2), flygplatser välkomnande mellan 5 och 10 miljoner passagerare (Grupp 3) och flygplatser välkomnande mindre än 5 miljoner passagerare per år (Grupp 4) rapporterade en genomsnittlig justering +3.9%, +6.1%, +4.2% och +1,9 procent.

De flygplatser som rapporterade de högsta ökningarna i passagerartrafiken är följande:

  • Grupp 1: Wien (+23,9 Procent), Moskva SVO (+14,1 procent), Antalya AYT (+13,4 procent), Paris CDG (+7,2%) och Madrid & Lissabon (+6.6%)
  • Grupp 2: Berlin (TXL (+25.2%), Kiev-Boryspil KBP (+20,1 procent), Moskva VKO (+13,8 procent), Düsseldorf (+10,4 procent) och St Petersburg (+10.3%)
  • Grupp 3: Sevilla (+21,4 Procent), Krakow (+19,3 Procent), Nantes (+18.3%), Bari (+13%) och Valencia (+12.3%)
  • Grupp 4: Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Ryssland (+30%), Stockholm (+29,4 procent) och Bucharest (+28.6%)

Den ” ACI Europe Flygplats Trafik Rapport – juni, Q2 & H1 2019 omfattar 242 flygplatser totalt representerande mer än 88% av alla Europeiska passagerar trafik.

På grund av den nya Istanbul airport helt tar över passagerartrafiken från Istanbul-Atatürk den 5 April 2019 siffran som redovisas är baserade på persontrafik hanteras av Istanbul-Atatürk fram och därefter på persontrafik hanteras av den nya Istanbul airport.