Første halvdel av 2019 gir usikre utsiktene for luftfart i Europa

0
32

Passasjertrafikken på Europas flyplasser økte med +4.3% i løpet av første halvdel av dette året, en vesentlig lavere pris enn i fjor (+6.7%).

googletag.cmd.trykk(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

BRUSSEL – Europeiske flyplasser handel kroppen, ACI-Europa, sluppet sin luftfart-rapport for juni, Q2 & H1, måle alle typer sivil luftfart flyruter: full service, lave kostnader og charter.

Rapporten avslører at passasjertrafikken på Europas flyplasser økte med +4.3% i løpet av første halvdel av dette året, en vesentlig lavere pris enn i fjor (+6.7%).

Olivier Jankovec, generaldirektør i ACI Europe kommentert “Passasjer trafikk vekst har sikkert bremset i år i forhold til forrige, men det er fortsatt ganske spenstig – spesielt på grunn av den omfattende økonomiske, geopolitiske og andre industri-spesifikke utfordringer vi står ansikt til ansikt med. Svakere økonomisk vekst i Europa, handel, krig og Brexit er ikke hjelpe – og heller ikke er stigende drivstoff regninger, ATM forstyrrelser, airline konsolidering og fly jording og levering forsinkelser. Fly bevegelser har vært kontinuerlig bremse ned – fra +6.2% i desember i fjor til bare +1.6% i juni. Dette viser bare hvor risikoen er uvillig airlines har blitt i form av kapasitet distribusjon og nettverk utvikling.”

Han la til at “nedgangen i freight traffic er der det virkelig bitt i øyeblikket. Og det er ikke få noe bedre, med juni registrere en dråpe -7.1% – den verste månedlige ytelsen i mer enn 7 år. Dette lover ikke godt for tiden fremover, spesielt som passasjer trafikk vanligvis ikke være helt isolert fra trender i frakt trafikk.”

EU-Flyplasser passasjertrafikken i Ledelsen på +4.7%
EU-markedet opprettholdt en jevn vekst i H1, med passasjer trafikken holde jevn mellom 4,5% til 5% på en månedlig basis over perioden.

Flyplasser i Østerrike (+20%), Kroatia (+10.5%) og Estland (+10.5%) skrevet tosifret vekst i H1, med de Luxembourg, Portugal, Spania, Latvia, Polen, Ungarn og Romania også økende godt over gjennomsnittet i EU. I motsatt fall, Bulgaria (-2.5%) og Sverige (-4.1%) rapporterte passasjertrafikken synkende, mens veksten var flat i nabolandet Danmark (+0,3 prosent). Belgia, Nederland, Slovenia og STORBRITANNIA betydelig viste dårlige testresultater gjennomsnittet i EU – med sistnevnte videre bremse ned i juni (+0.9%).

Følgelig, blant større/kapital EU-flyplasser, de beste resultatene ble oppnådd ved Berlin-TXL (+25.2%), Wien (+23.9%), Tallinn (+10.5%), Düsseldorf (+10.4%), Milan Malpensa (+10.2%), London Luton (+9.6%), Riga (+9.5%) Luxembourg (+9.0%), Bucuresti Otopeni (+8.2%), London City (+7.8%), Athen (+7.7%), Budapest (+7.5%) og Warszawa (+7.4%).

Ikke-EU-Flyplasser passasjertrafikken på +2.9%
Flyplasser i ikke-EU-markedet vokste i et langsommere tempo i H1, hovedsakelig på grunn av trafikk tap i Tyrkia (-1.4% – som en følge av lavkonjunkturen som påvirker landet) og Island (-20.3% – etter konkursen i WOW i de siste dager av Mars), så vel som nesten flat vekst i Norge (+0.9%).

Imidlertid, passasjertrafikken i Ukraina, Georgia, Albania og Nord-Makedonia vært svært dynamisk, for å oppnå tosifret vekst. Det er også verdt å merke seg at passasjertrafikken i Tyrkia bedre i 2. kvartal, og endte opp med å legge ut en imponerende +7.1% vekst i juni – signaliserer en recovery.

Den beste prestasjoner blant større/kapital for ikke-EU-flyplasser kom fra Kiev-Boryspil (+20.1%), Moskva-Sheremetevo (+14.1%), Moskva-flyplassene vnukovo (+13.8%), Antalya (+13.4%), Pristina (+12.5%), Tbilisi (+11.7%), Tirana (+11.1%), og Saint Petersburg (+10.3%).

Majors & Mindre Regionale Svakere
Passasjertrafikken på Hovedfag (topp 5 Europeiske flyplasser) vokste med bare +2.3% i løpet av H1. Paris CDG (+7.2%), ledet ligaen, etterfulgt av Frankfurt (+3.0%), mens gevinster var begrenset på kapasitet er begrenset London-Heathrow (+1,7 prosent) og Amsterdam-Schiphol (+1.4%). Istanbul-IST/ISL? så passasjertrafikken viker (-2%).

Mange større regionale flyplasser oppnådd en tosifret vekst i passasjertrafikken H1, inkludert Sevilla (+21.4%), Krakow (+19.3%), Nantes (+18.3%), Bari (+13%), Valencia (+12.3%), Bordeaux (+12%), Napoli (+10.8%), Bologna (+10.3%), Sotsji (+10.2%) og Porto

(+10%). Imidlertid mindre regionale flyplasser betydelig viste dårlige testresultater, med sine passasjertrafikken knapt økt med +1%. Likevel, noen klarte å legge en imponerende vekst, slik som Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Batumi (+30%), Newquay (+29.4%), Kharkov (+25.5%), Memmingerberg (+25.4%), Sibiu (+25%), Dubrovnik (+17.4%), Iasi (+16.8%), Brno (+17.7%) og Ostend (+15.4%), Kaunas (+15.1%) og Brest (+13.9%).

H1 Toppen 5s
Under H1, flyplasser innbydende mer enn 25 millioner passasjerer per år (Gruppe 1), flyplasser innbydende mellom 10 og 25 millioner passasjerer (Gruppe 2), flyplasser innbydende mellom 5 og 10 millioner passasjerer (Gruppe 3) og flyplasser innbydende mindre enn 5 millioner passasjerer per år (Gruppe 4) rapporterte en gjennomsnittlig justering +3.9%, +6.1%, +4.2% og +1.9%.

De flyplassene som rapporterte høyest økning i passasjertrafikken er som følger:

  • Gruppe 1: Wien (+23.9%), Moskva (SVO) (+14.1%), Antalya AYT (+13.4%), Paris (CDG) (+7.2%) og Madrid & Lisboa (+6.6%)
  • Gruppe 2: Berlin-TXL (+25.2%), Kiev-Boryspil KBP (+20.1%), Moskva VKO (+13.8%), Düsseldorf (+10.4%) og St. Petersburg (+10.3%)
  • Gruppe 3: Sevilla (+21.4%), Krakow (+19.3%), Nantes (+18.3%), Bari (+13%) og Valencia (+12.3%)
  • Gruppe 4: Ohrid (+62.9%), Zadar (+37.6%), Batumi (+30%), Newquay (+29.4%) og Bucuresti (+28.6%)

Den “ACI Europe Flyplass Trafikk-Rapport – juni, Q2 & H1 2019′ inkluderer 242 flyplasser i sum representerer mer enn 88% av Europeisk luft passasjer trafikk.

På grunn av den nye Istanbul airport fullt å ta over passasjertrafikken fra Istanbul-Ataturk 5. April 2019, er andelen som er rapportert er basert på passasjer-trafikk håndteres av Istanbul-Ataturk før og senere på passasjer-trafikk håndteres av den nye Istanbul airport.