Läckt dokument visar Facebook försökt att kontrollera konkurrenter med användarens data

0
28

Läckt dokument visar Facebook försökt att kontrollera konkurrenter med användaren dataden e-post, anteckningar och andra handlingar som dateras så långt tillbaka som 2011 och var tänkt att hållas ut i allmänhetens ögon.AFP|07 Nov 2019, 11.13 PM IST0Comments
ReutersDen stämningsansökan som lämnats in mot Facebook anklagar det för att missbruka sin makt över användarens data.Dokument som läckt ut från ett civilrättsligt mål mot Facebook visa på hur sociala nätverk för att använda användardata som ett verktyg för förhandlingar, och för att manipulera konkurrenter, NBC News rapporterade på onsdagen.

Cirka 7 000 sidor dokument avslöjar hur Facebook chefen Mark Zuckerberg och hans team tagit tillvara på en användares personliga information för att belöna partners genom att ge dem förmånliga data, medan beröva rivaler om samma typ av information, det som rapporteras.

NBC sa e-post, anteckningar och andra handlingar som dateras så långt tillbaka som 2011 och var tänkt att hållas reda på allmänhetens ögon i väntan på civila mål i Kalifornien.

De visar, till exempel hur Amazon fått särskild tillgång till data efter att köpa reklam på Facebook, medan en app som heter MessageMe nekades data efter att ha vuxit så stor att det blev en konkurrent, enligt rapporten.

Samtidigt som vi agerar ut av motivation, Facebook planerat att skildra den rör sig som en skyddande av privatlivet, de handlingar visade.

Stämningsansökan lämnades in av en numera nedlagda startup som heter Six4Three, vilket skapade en misslyckad app som heter Pikinis.

Genom appen kan användare hitta Facebook bilder av människor i badkläder, men för att fungera, app: s programvara för att kunna få tillgång till uppgifterna i Facebook-användare och deras vänner.

Den passar anklagar Facebook för att missbruka sin makt över användarens data, även om de flesta av de handlingar som lämnats in i ärendet har beseglats av en domare på Facebook begäran.

Facebook har varit benhård på att “dokument Six4Three samlades för detta grundlösa fall är bara en del av historien och presenteras på ett sätt som är mycket vilseledande utan ytterligare sammanhang.”

Det sociala nätverket har yrkat att passa genom att Six4Three syftar till att tvinga kommissionen att tillhandahålla den typ av tillgång till data som tas tillvara i Cambridge Analytica sekretess skandal.

Upp till 87 miljoner användare potentiellt hade sina data kapat av politiska consulting group Cambridge Analytica, som arbetade för Donald Trump 2016 presidentvalskampanjen.

Facebook har ändrat sina uppgifter dela app politik sedan dess.

Under tiden en Brittisk parlamentarisk kommitté för att undersöka om Facebook som används för att manipulera valresultat publiceras 250 sidor av interna Facebook-dokument från Six4Three civilrättsligt mål i slutet av förra året.

Utskottet sade e-post visade jätte sociala media som erbjuds Netflix och andra populära appar företrädesrätt till människors uppgifter även efter att det hade stramat åt sin integritet regler.