USA: Saudierna rekryteras Twitter arbetstagare för att spionera på kritiker

0
30

USA: Saudierna rekryteras Twitter arbetstagare för att spionera på criticsSaudi Arabien, frustrerade av växande kritik av dess ledare och politik om sociala medier, rekryterade två Twitter anställda för att spionera på tusentals konton som ingår framstående motståndare, åklagare påstådda onsdag.AP|07 Nov 2019, 10.27 PM IST0Comments
BCCLSAN FRANCISCO: Saudiarabien, frustrerade av växande kritik av dess ledare och politik om sociala medier, rekryterade två Twitter anställda för att spionera på tusentals konton som ingår framstående motståndare, åklagare påstådda onsdag.

Klagomålet oförseglade i US District Court i San Francisco närmare en samordnad insats av Saudiska regeringen att rekrytera medarbetare på jätte sociala media att leta upp den privata uppgifter Twitter-konton, inklusive e-postadresser kopplade till konton och ip-adresser som kan ge upp en användares plats. Det verkade länk kronprins Mohammed bin Salman, kraftfull 34-år-son till Kung Salman, till ansträngning.

Redovisningen ingår de i en populär kritiker av regeringen med mer än 1 miljon anhängare och nyheter personlighet. Varken hette.

I klagomålet hävdades också att de anställda vars jobb inte kräver tillgång till Twitter-användare för privat information – belönades med en designer titta på och tiotusentals dollar kanaliseras till hemliga bankkonton. Ahmad Abouammo, en AMERIKANSK medborgare, och Ali Alzabarah, en Saudisk medborgare, har belastats med i egenskap av ombud i Saudiarabien, utan att registrera dig med den AMERIKANSKA regeringen.

Den Saudiska regeringen hade ingen omedelbar kommentar genom dess ambassad i Washington. Dess statliga medier inte omedelbart erkänner avgifter.

Klagomålet är första gången som den rike, långt länkat till USA genom sitt enorma reserver av olja och regionala säkerhetsarrangemang, har anklagats för spioneri i Usa.

De anklagelser som riktas mot två före detta Twitter anställda och en tredje man som körde en social media marketing företag som gjorde arbetet för den Saudiska kungafamiljen kommer lite mer än ett år efter mordet på Jamal Khashoggi. Washington Post kolumnisten och framträdande kritiker av den Saudiska regeringen dödades och styckades i den Saudiska konsulatet i Istanbul.

Saudiarabien under Kung Salman och Prins Mohammed har aggressivt tystas och fängslade regimkritiker även som tillåter kvinnor att köra bil och öppnar biografer i det konservativa storbritannien.

Prins Mohammed har också varit inblandad i AMERIKANSKA tjänstemän och Fn: s undersökande reportage i mordet på Khashoggi. Prinsen har sagt att han bär det yttersta ansvaret för vad som händer i riket namn, men han förnekar att iscensätta dråpet.

Den kriminella anklagelser avslöja den mån den Saudiska regeringen gick för att kontrollera flödet av information på Twitter, säger Adam Coogle, Mellanöstern forskare med Human Rights Watch.

Plattformen är den viktigaste platsen för Saudierna att uttrycka sina åsikter, och ungefär en tredjedel av landets 30 miljoner människor är aktiva användare. Men frihjul typ av Twitter är en stor källa till oro för sin auktoritära regeringen, Coogle sagt.

Den rike har använt olika metoder för att styra tal och hålla reformister och andra från att organisera, inklusive att anställa troll arméer för att trakassera och skrämma användare online. Det har ännu gripits och fängslats Twitter-användare.

Kronprins tidigare chefsrådgivare, Saud al-Qahtani, som också tjänstgjorde som chef för it-säkerhet federationen, började den “Svarta Listan” hashtag för att rikta kritiker av regeringen. Han illavarslande twittrade 2017 att regeringen hade olika sätt att demaskera anonym Twitter-användare.

“Om du kombinerar det med vad vi vet om åtminstone dessa två individer och vad som gick under 2014 och fram till 2015, det är ganska skrämmande,” Coogle sagt.

Al-Qahtani har straffats för sin misstänkta roll i att iscensätta de brutala morden på Khashoggi. Hans Twitter-konto har stängts av i September för brott mot plattformen är manipulation politik.

Twitter erkände att man samarbetat i brottsutredning och sade i ett uttalande att det begränsar åtkomsten till känslig kontoinformation “till en begränsad grupp av utbildade och kontrollerats anställda.”

“Vi förstår den otroliga risker som möter många som använder Twitter för att dela med sig av sina perspektiv med världen och att hålla dem vid makten till svars,” sades det i uttalandet. “Vi har verktygen på plats för att skydda deras privatliv och deras förmåga att utföra sitt viktiga arbete.”

En kritiker sade att Twitter inte leva upp till principen om att begränsa tillgången till information om privatpersoner till minsta möjliga antal anställda.

“Om Twitter hade genomfört denna princip, denna förskingring av information skulle inte ha varit möjligt,” sade Mike Chapple, som undervisar i it-säkerhet vid University of Notre Dame Mendoza College of Business. “Sociala medier företag måste förstå känsligheten av denna information och begränsa tillgången till den minsta möjliga antal anställda. Om du inte gör så sätter den personliga integriteten, och även den fysiska säkerheten, sociala medier-användare är i fara.”

Abouammo var också anklagad för förfalskning av dokument och göra falska uttalanden för att hindra FBI-utredare – brott att bära ett högsta straff på 30 år i fängelse om han döms.

Vid sitt framträdande i Seattle federal domstol onsdag, Abouammo beordrades att stanna kvar i häkte i avvaktan på ett beslut om kvarhållande höra ställa till fredag.

Hans advokat, Christopher Svart, avböjde att kommentera, som gjorde Abouammo hustru, som inte ger henne namnet.

Klagomålet sade Abouammo, en media partnerskap manager för Twitter Mellanöstern, och Alzabarah, en webbplats tillförlitlighet ingenjör på Twitter, arbetat med en namnlösa Saudisk tjänsteman som leder en välgörenhetsorganisation som tillhör en person som heter Royal Family Medlem 1.

Åklagare sagt att en tredje svarande, en Saudisk heter Ahmed Almutairi som arbetat som social media rådgivare för den Saudiska kungafamiljen, fungerade som en mellanhand med Twitter anställda.

Klagomålet sade Almutairi rekryteras Alzabarah och flög honom till Washington, D.C., i våren 2015, när en Saudisk delegation besökte Vita Huset. Baserat på sammanhang och tider som nämns i klagomålet, däribland Alzabarah ta en selfie med kungliga medan i Washington, det verkar Prins Mohammed är att royal. Kronprinsen hade rest dit som en del av delegationen när han tjänstgjorde som biträdande kronprins.

“Inom en vecka efter återkomsten till San Francisco, Alzabarah började att få tillgång till utan tillstånd privata uppgifter av Twitter-användare i en grupp,” klagomålet sade.

Den ansträngning som ingår användardata på över 6.000 Twitter-användare, inklusive minst 33 användarnamn som Saudi Arabian brottsbekämpande hade lämnat in akut utlämnande begär att Twitter, utredare sade.

Efter att konfronteras av sin handledare på Twitter, Alzabarah erkänt tillgång till användarnas uppgifter och sade att han gjorde det av ren nyfikenhet, sade myndigheterna.

Alzabarah var placerad på administrativa lämna sitt arbete-som ägs laptop beslagtagits, och han var eskorteras ut av kontoret. Nästa dag flög han till Saudiarabien med sin fru och dotter och har inte återvänt till Förenta Staterna, utredare sade.

En arresteringsorder för hans och Almutairi är arresteringar som utfärdats som en del av klagomålet.

____

Melley rapporterade från Los Angeles. Associated Press författare Jon Gambrell i Dubai, Förenade Arabemiraten, Eugene Johnson i Seattle och Jocelyn Gecker i San Francisco bidragit till denna rapport.