Wheels24.co.za | SE | 5 av de mest heliga banorna i världen, genomsyrad av historia

0
28

Bilar och motorsport gå ihop som bröd och smör med världens bästa förare för att tackla några av de mest intensiva och utmanande globala kretsar runt om i världen.

Det finns tusentals spår över hela världen, men det finns en välj några som hölls i hög aktning av förare och aficionados lika.

Racing himlen

En av de mest kända racingbanor känd över hela världen för att vara Nürburgring Nordschleife i Tyskland.

SE: #Kyalami9hour | ‘Att vara som företräder Bentley i en sådan ikonisk ras är super special” – SA Jordan Peppar

Circuit de la Sarthe i Frankrike är en annan ikonisk plats där högpresterande maskiner grop ut i halsbrytande hastigheter.

Medan en del är tuffare än andra, det finns också några med unika egenskaper. Fuji Speedway, placerad vid foten av Mount Fuji i Japan och “Korkskruv’ corner på WeatherTech Raceway är ett par som kommer att tänka på.


Om du kunde åka på vilket spår som helst i världen, vilket skulle det vara och varför? Eller, om du känner till några andra spår som bör finnas med på denna lista, maila oss och låt oss veta.

1. Nürburgring Nordschleife (Tyskland)

Baserat på Nurburg nära den Belgiska gränsen, det är den längsta banan i världen med en total längd på 22,8 km med 173 varv totalt. Det har blivit en mätning verktyg för prestanda bilar men har också sett sin beskärda del av krascher och gastkramande ögonblick sedan den officiella öppningen i juni 1927.

Formel 1-föraren Sir John Young Jackie Stewart som först myntade det numera berömda smeknamn “det Gröna Helvetet” (eller Grüne Hölle på tyska) främst på grund av sitt läge som tar förare genom Eifel skogar.

SE | Topp 5 bil testa spår i världen

Banan har genomgått en mängd förändringar över åren, vilket gör den tillgänglig för en större tillströmning av motorsport evenemang, bland annat Formel 1 och 24-Timmars Endurance race.

2. Circuit de la Sarthe (Frankrike)

Denna låt är kanske kända för värd för den årliga Le Mans 24-Timmars endurance race. Även om inte lika utmanande som Nürburgring, den har en längd av 13 km där mer än 80% av förarens knä tid spenderas på gasen.

Den Mulsanne raka är höjdpunkten med en 6km span där förarna kan driva sina bilar utöver 260km/h. Från och med 1990, det har sett införandet av två chikaner i mitten av fritt flödande rakt.

Banan har sett massor av stunder under åren – från scenen av ” flygande CLK GTR 1999 till Mazda blev den första Japanska tillverkaren för att vinna titeln redan 1991.

3. Laguna Seca (USA)

Det kan kallas WeatherTech Raceway för närvarande, men många race fans fortfarande kallar det helt enkelt som Laguna Seca. Först öppnade 1957, det bleknar i jämförelse med vissa av de andra banor runt om i världen i termer av längd, mäter endast 3,6 km.

Banan är placerad där en sjö sängen en gång var och med en bit av återuppbyggnad, förvandlats till en av de mest populära tävlingen platser i världen. Mycket har gjorts av den berömda “Korkskruv’ chikanen där många förare har utplånats på den bländande vänster-höger nedgång.

4. Twin Ring Motegi (Japan)

Ursprungligen känd som Motegi, men införandet av en 2,4 km oval kursen gav upphov till namnet som det är nu. Byggd av Honda 1997, banan är relativt ny och har varit med i många tv-spel, få sitt namn från det område den ligger i, och eftersom det består av en oval och road kurs med längder på 2,4 och 4,8 km respektive.

Ett år efter att det öppnades, det värd ett NASCAR-Cup Serien utställning ras och hävdade utmärkelsen för att vara den första oval bana lopp i landet. Indycar blev också en framträdande racing fixtur på banan tills det blev nu 2011.

5. Spa-Francorchamps

Detta Belgiska banan är en favorit på Formel 1-kalendern. Eau Rouge/Raidillon hörnet är en knepig del av banan där förare ofta att ta itu med det platta ut – vissa mer lyckosamma än andra.

Hedersomnämnande: SA Kyalami Grand Prix-Kretsen

Kretsen har en rik racing historia med storheter som Alain Prost, Ayrton Senna och Michael Schumacher ta itu med den berömda banan i 1993 sydafrikas Grand Prix. Den första grand prix som hölls på Kyalami i 1967. 1975 lokal pojke Jody Scheckter tog segern i sydafrikas Grand Prix, medan 1977 händelse såg en av de mest otäcka krascher i historien när Tom Pryce dödades när han påkörd och dödad spår marskalk Jansen Van Vuuren i full fart. Niki Lauda vann tävlingen det året. Apartheid var orsaken till den sport som kommer att stanna i SA, innan den återupptog 1991.

Senare i November, den populära grand prix-kretsen kommer att spela värd till Kyalami 9 Timmars långlopp efter 37 års frånvaro – ett historiskt ögonblick för landet. Porsche och Kyalami VD Toby Venter har sedan köpt och investerat mycket pengar i spåret, omvandla den till en plats briljera internationella standarder.

WIN | Kyalami 9 Timmars dubbel biljetter med Wheels24!