Datanörd ta ‘snabb’ lane på nätet motorväg

0
24

Datanörd ta ‘snabb’ lane på nätet highwayTech arbetstagare att hitta sätt att avvänja sig från internet, med en medveten och fasas fasta.
Av
Naveen Menezes, ET Byrå|Uppdaterad: Nov 30, 2019, 09.01 ÄR IST0Comments
BCCLBeteendevetenskaplig forskning lärd Ranjan Jagannathan sa att folk underskattar antalet gånger de avbryts av smartphone och dess effekt på den totala produktiviteten.BENGALURU: På de flesta helgerna, Sampad Bondpojke som används för att limmas till sin smartphone — strömma Netflix och Amazon Prime. Den tid han tillbringade på telefonen var så mycket som 10 timmar en dag. Men det var då.

Sedan oktober, en av grundarna av betalningar och e-handel start Instamojo har skurit ner drastiskt på skärmen, med hjälp av sin telefon för inte mer än två timmar per dag under helgerna. Tech arbetstagare mest beroende av att internet är att hitta sätt att avvänja sig från vanan, att slå cold turkey med en medveten och fasas fasta. Swain kallar det för detox.

“Streaming var en stor del av mitt liv,” sade han
ET. “Efter att jag skära ner för att titta på strömmande video apps bland annat Netflix, jag började använda min lediga tid till att läsa böcker. Den främsta orsaken till detox är att lära sig nya saker.”

Mental hälsa är att uppmana folk att sätta deras telefoner förutom under vissa tider på dagen eller på helgerna. Varierade mot att rådgivning är alla mobila applikationer i världen gör sitt bästa för att locka till sig användarens uppmärksamhet genom femtioelva anmälningar, alla utvecklade av programvara och teknisk proffsen själva. Plötsligt finns det tid för ironi, att läsa böcker och att upptäcka naturen… även föräldrar, åtminstone i ett fall.

Rapunzel Pereira, som arbetar för ett IT-företag i Bengaluru, är att göra medvetna ansträngningar att inte använda mobilt internet, framför allt på helgerna.

“Jag brukade spendera flera timmar på sociala medier, men det är inte min sak längre,” den 27-åringen sagt, imponerade i sin egen disciplin. En frekvent resenär, Pereira nu växlar data av när hon går trekking, touring och på helgerna.

Content marketing professional Bhavana Narayan har lanserat ScreenFreeSunday, en kampanj bland hennes vänner som övertalar dem att stanna upp sina telefoner på semester.

“Genom att hålla sig borta från telefonen mer ofta än jag brukade, jag kan fånga upp så många andra aktiviteter såsom gymming, musik och läser att jag hade hoppat över,” sade hon.

“Från att vara limmade att telefonen alltid, nu har jag förvandlat mig själv till en person som är mer uppmärksam på mina föräldrar och även aktiva i vad jag gör”, sade hon.

Internet fasta används för att avvänja folk tech missbruk. Japan införde begreppet för några år sedan efter att ha tjänstemän som visar att över en halv miljon barn som lider betydande konsekvenserna av att vara bunden till deras skärmar.

Klinisk psykolog Manoj Kumar Sharma sade internet fastan är ett medvetet beslut att stänga av och ställa ut.

“När folk är extremt beroende av spel eller streaming kom till oss, vi råda dem att ta en kort paus efter varje spel eller visa,” sade han. “Som ofta fungerar som teknisk missbrukare sannolikt kommer att tappa intresset för att fortsätta efter en paus.”

Sharma, som leder Tjänsten för Hälsosam teknikanvändning (STÄNG) – kliniken på National Institute of Mental Health och Neurovetenskap (Nimhans) i Bengaluru, behandlar så många som 10 fall av tech missbruk i veckan. Bortsett från psykiska effekter ett sådant beteende leder till ögonproblem, karpaltunnelsyndrom och trötthet.

En Nimhans studie 2018 fann att 27.1% av teknologer uppfyllde kriteriet för milt beroendeframkallande internet-användning och 9,7% för måttlig beroendeframkallande internet-användning. Det var svår för cirka 0,4 procent. Internet addiction var högre bland teknologer som var män, som bor i hyrd bostad, tillgång till internet flera gånger per dag, tillbringade mer än tre timmar per dag på internet och hade psykisk ohälsa, enligt studien av 1,086 människor.

Världshälsoorganisationen sade förra året att den dramatiska ökningen av användningen av internet, datorer, smartphones och andra elektroniska enheter hade medfört tydliga fördelar. Men det har också lett till överdriven användning, vilket har negativa konsekvenser för hälsan. I ett ökande antal länder, problemet har nått den storleken på ett betydande folkhälsoproblem, sägs det.

Beteendeinriktade forskare Ranjan Jagannathan sa att folk underskattar antalet gånger de avbryts av smartphone och dess effekt på den totala produktiviteten.

“Vår studie visade att i genomsnitt varje person får ca 80 till 100 telefon anmälningar på en dag,” Jagannathan sade, med hänvisning till sin egen Indien-specifik forskning av 2017. Han citerade en annan amerikansk studie som visade att en person tar 23 minuter för att återfå fokus på sin ursprungliga uppgift att efter varje avbrott.

Hans svar var att skapa en app för att fixa detta. Det kallas Daywise och utvecklades av Jagannathan start Synaps. Appen gör att meddelanden skickas endast i intervaller.

“Android-app bara skickar meddelanden i omgångar och har även en funktion som varnar trafikanter vid anmälan är viktig och kräver omedelbar uppmärksamhet, säger Jagannathan, som tidigare arbetat som forskare vid Duke University.