Varför rykten om död skrivbordet är överdrivna

0
44

Varför rykten om död skrivbordet är exaggeratedIn enterprise-segmentet, skrivbordet har fortfarande en respektabel 38% andel, från 73% år 2010. Av
Shelley Singh, ET Byrå|Uppdaterad: December 01, 2019, 06.52 ÄR IST0Comments
OrganFöretag föredrar stationära datorer för ett antal skäl. En smartphone är den datorenhet dem att ange arbetskraften idag är mest bekanta med. Först när de börjar arbeta från ett kontor, inom branscher som bank, försäkring, teknik, tillverknings-eller hälso-och sjukvård, göra de stöter på datorn från deras pappa era – skrivbordet.

En stor skärm som sitter i centrum av sin arbetsplats, ansluten till en skrymmande tangentbord, en mus storleken på en mus, och ett torn som är placerade på golvet bredvid soptunnan.

För tio år sedan datorer började bli mindre vid en sådan hämndlystna takt som få kunde ha förutsett överlevnad av stationära datorer i och med 2019. Men ändå, otroligt, stationära datorer är inte död. I en tid när kraftfull små datorer bo överallt, från telefonen till bilen till kylskåp för att hörlurar, denna kantighet spår från början av datorer, ofta med mindre datorkraft än smartphone i fickan, fortsätter att överleva.

Marknadsandelen för stationära datorer i Indien har minskat under det senaste decenniet, från 61% år 2010 till ca 30% nu. Men i enterprise-segmentet, det har fortfarande en respektabel 38% andel, från 73% år 2010. På hem, men det har nu endast en andel på 18 procent, ned från 46% år 2010.

Företag föredrar stationära datorer för ett antal skäl. Säkerhet är lättare när maskinen är ansluten till ditt nätverk och inte lämna lokaler, underhåll kostnaderna är lägre; och stationära datorer varar längre än bärbara datorer. Förutom vissa uppgifter, som att vara en elit spelare eller upptäcka nästa stora narkotikamissbruk, är gjort bättre på skrivbordet formfaktor, lätt anpassade för att vara ansluten till stora, flera bildskärmar och tillbehör.

“Att förutsäga nedläggningen av teknik är farlig, säger Richard Lobo, VICE vd & chef, HR, Infosys. Många bland de 250.000-tal anställda i IT-jätten vill inte ens bära en bärbar dator och är nöjd med bara en smartphone.

“Men krav på tech blir större – 3G till 5G, normal video till HD, digitala ljud etc – förutom programmering är mycket lämpad för en skrivbordsmiljö”, tillägger Lobo, som förklarar varför stationära datorer fortsätta att vara gynnade av många företag. Nästan 70% av Infosys anställda använder datorer, medan resten använder bärbara datorer.

En tredjedel av Medveten arbetskraft på ca 290,000 använder mobiltelefon eller tabletter för att fungera, säger Rakesh Bhardwaj, CIO, Medveten.

“Datorer kommer sannolikt att göra väg för bärbara datorer och andra mobila enheter under de närmaste åren, men datorer kommer att förbli relevanta för vissa situationer.”

Yngre företag inte nödvändigtvis att tänka på samma sätt. Bengaluru-baserade foodtech start HungerBox, till exempel, inte har en enda stationära användare. “För alla syften och ändamål, skrivbordet är död, säger Ankur Singh, CTO, HungerBox, som har en personal på 1 500. HungerBox använder datorer bara för att vara värd några interna applikationer.

“Dagens arbetsmiljö är inte karakteriseras av en typisk 9-till-5 jobb. Man måste vara ansluten, vara mobil och arbeta på distans ganska ofta, säger Singh.

Visst, rörlighet finns en övertygande anledning att frångå den bundna datorer och välja bärbara datorer och smartphones. Dessutom är de mindre enheterna kan idag vara lika kraftfulla som stationära datorer. Men för många uppgifter, som företagen fortsätter att föredra datorer och det är osannolikt att ändra på minst fem år.

Gartners analytiker Tracy Tsai säger övergången till smartphones är främst för innehåll konsumtion och inte innehåll.

“För offentlig sektor som regeringen och skolor, stationära datorer kvar ett bättre alternativ, säger Tsai.

Vickram Bedi, senior director-personliga system på HP Indien, tillägger: “Value proposition på kommersiella sidan är säkerhet och produktivitet.” Banker kan”t har anställda gå ut med känsliga uppgifter i bärbara datorer. På sjukhus, radiologer använda stora skärmar för att ställa korrekt diagnos, vilket gör datorer önskad enhet.

Stationära datorer är ca 20% billigare att underhålla än bärbara datorer och har en längre livslängd.

Rahul Agarwal, KONCERNCHEF & VD, Lenovo Indien, säger: “Datorer kan ha en livslängd på upp till sex år (delar kan bytas ut för att förlänga livet) mot en bärbar dator är runt fyra år. Stationära datorer ger användarna fler grafikkort alternativ för att köra applikationer som kräver hög processkapacitet.”

HP: s Bedi tillägger: “Desktop uppgifter kan göras på bärbara datorer också, men det är det bästa jämfört bra erfarenhet.”

På Indiens största dator-hårdvara på marknaden, Nehru Place i new Delhi, säljaren Dinesh Chopra säger motståndskraftig överklagande av datorer stammen från att vara anpassningsbar. När en spelare eller en designer behöver en maskin anpassad till hennes specifikationer (som mer RAM minne, grafikkort), de går till människor som Chopra, som äger företaget Tvungen att Surya, också en säljare på e-handel och marknadsplatser.

“80% av min omsättning är för bärbara datorer. Men om du behöver en bildskärm som är större än 15,6 tum, du måste gå för en stationär. Och det finns köpare som vill ha upp till 28 tums skärmar, säger Chopra.

Medan marknaden för stationära datorer är krympande, tillverkare kommer med formfaktorer som kommer att hålla dem relevanta för vissa företagsanvändare. Jaipal Singh, associate research manager, klient enheter på IDC, pekar på att allt-i-ett-enheter. Dessa är enheter med inbyggda skärmar och avtagbara skärmar.

Lenovo har krympt CPU från en box på ca 15 liter kapacitet till 0,35 liter. “Med uppgifter om cloud, form faktorer kommer att utvecklas, säger Bedi. Så information kommer inte att lagras på maskinen, men i molnet – det kan vara privata företag moln eller publika moln.

Verksamheten programvara leverantör Apttus, som grundades 2006, beskriver sig själv som “born in the cloud” och har slutat att använda datorer.

Molnet kommer att minska beroende på stationära datorer, särskilt som smartphone beslutsfattare förbättra desktop-funktioner anslutning. Så småningom, på arbetsplatser kan bara ge ett övervaka, med smartphone fungerar som computing enhet. Cirka 400 miljoner människor i Indien bär på en smartphone.

Gör Dell, en ledare för den personliga computer revolution, tror att era datorer är över? “Vi vet inte”, säger Anand Subramanya, direktör, marknadsföring (konsumenter och småföretag), Dell-Tekniker Indien.

“Datorer kommer att fortsätta att vara relevanta, med förändringar i form faktorer och förbättrade funktioner.”