Indien är på väg att lämna människor data Amerikaner bara kan drömma om

0
68

Indien är på väg att lämna människor data Amerikaner bara kan drömma ofBacked av Reserve Bank of India, det är en ambitiös ansats som kombinerar skydd av privatlivet med credit reporting: om det fungerar, det kan låsa upp den kredit marknaden för miljontals Indier samtidigt som de erbjuder nya nivåer av datasäkerhet och konsumenternas kontroll.Bloomberg|Jan 13, 2020, 10.34 ÄR IST0Comments
BCCLAv Saritha Rai

Indien har mer än 560 miljoner internet-användare, alla generera data av terabyte. Snart kommer de att ha en aldrig tidigare skådad mängd av kontroll över sin digitala finansiella fotspår, med förmågan att avgöra vad du delar, med vem och hur länge.

Indiens högsta bankerna är redo att rulla ut ett system som ger konsumenterna tillgång till ett brett stråk av sina finansiella data och gör det möjligt för dem att dela det direkt. Backas upp av Reserve Bank of India, det är en ambitiös ansats som kombinerar skydd av privatlivet med credit reporting: om det fungerar, det kan låsa upp den kredit marknaden för miljontals Indier samtidigt som de erbjuder nya nivåer av datasäkerhet och konsumenternas kontroll.

Indiens ansträngning är en av en handfull initiativ runt om i världen för att återgå kontroll av uppgifter till konsumenter, särskilt med den “öppna banking” – rörelsen i Europa och Australien. Indiens inställning är unika-det bygger på att tredje parter att förmedla ofta komplicerad process av utbyte av information-och så är målgruppen, som är främst fattiga och, som nu, är utestängda från den formella banksystemet.

“Bara Indien har en lösning för en sådan skala, säger Infosys ordförande Nandan Nilekani, som varit rådgivare till detta initiativ och andra stora tekniska reformer. “Detta är framtiden”.

Hur det fungerar

“Konto aggregator” system kommer att erbjudas av banker och licensierad av Indiens centralbank, som också kommer att reglera insamling och utbyte. Genom att logga in på auktoriserad apps-användare kommer att kunna dra ihop alla typer av finansiella data — utgiftsmönster, bill återbetalning, skattedeklarationer, affärs-transaktioner-att de sedan kan välja att dela direkt och tillfälligt i jakten på lån, investeringar produkter eller ens försäkring.

En blivande låntagare kan, till exempel, släppa en del av sina varor och tjänster skatt anmälningar för att övertyga en långivare av kreditvärdighet. En grönsak säljaren utan säkerhet till tillbaka ett lån kan dela en kassaflödesanalys eller använda en mobiltelefon återbetalning historia för att visa tillförlitlighet.

Indien nyetablerade digital regler och den praxis som lägger därmed grunden för denna typ av system. Centralbanken nu kräver finansiella data rapporteras i en standard, maskinläsbara format, vilket innebär att det är lättare att automatiskt skiva och dela. Indien har också en historia av att samla och skydda massiv personliga data, inklusive biometriska information och betalningar.

En annan strategi

Det nya systemet kommer att hjälpa långivare tjänar miljontals små Indiska företag som behöver låna beräknade 1,5 biljoner rupier ($21 miljarder kronor) i månaden, sa BG Mahesh, en av grundarna av Sahamati, en icke-vinstdrivande kollektiv av konto sammanställare.

“Små banker kan konkurrera i detta nyligen utjämnad spelplan genom att ge ut påsen lån till företag som inte har några andra tillgångar än likvida medel kassaflöde”, sade han.

Oavsett, Indiska användare kommer få en ny, omedelbar tillgång till sina egna finansiella uppgifter, och de kommer att styra vem som ser vad och när. Det är en klar kontrast till vad som händer i USA, där tre stora kreditupplysningsföretag samlar in — och sälja — ett begränsat utbud av konsumenternas finansiella data direkt från bankerna, med endast flyktig samtycke.

Det är också en annan metod för insamling av data och sekretess än Eu: s nya Allmänna uppgiftsskyddsförordningen, vilket har stärkt konsumenternas rättigheter men fortfarande kan enskilda företag spåra användarnas data.

Indiens “konto sammanställare” är en del av en bred push för att följa med en 2017 dom av Högsta Domstolen som utses integritet som en allmän mänsklig rättighet. Senare detta år, det Indiska Parlamentet kommer att förnya debatten om Skydd av Personuppgifter Bill, vilket ställer nya krav på företag som gör affärer i landet.

Uppmuntra användare

Reserve Bank of India har preliminärt licensierad över ett halvt dussin konto aggregatorer, inklusive Jio Lösningar för Information, en del av Mukesh Ambani är Tillit-Gruppen, och NESL Tillgångar Data, en enhet som inrättats genom ett konsortium av landets största banker. Flera har genomfört studier om systemet redan.

Vid samma tid, Sahamati arbetar för att övertyga finansiella institutioner att utnyttja det nya systemet. Senare denna månad, det är planerat en demonstration för att uppmuntra tech startups för att utveckla kompatibla appar. Redan State Bank of India, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, och Axis Bank har skrivit på och testa systemet. Så har landets ledande finansiella tillsynsmyndigheter.

De måste också se till att människor använder det. Indien s rating system är relativt nytt och omfattar endast en liten bråkdel av befolkningen. Pappersarbete och dokumentation som krävs för att ansöka om ett lån har avskräckt både små blivande låntagare och långivare. Kontot sammanställare lösa problemet — potentiellt.

“Vi måste se till att hundratals miljoner Indier med varierande nivåer av utbildning och läs-och skrivkunnighet riktigt förstå samtycke,” säger V. R. Govindarajan, grundare och VD av finansiella uppgifter som kontrollören Perfios, som har fått ett konto aggregator licens. “Det är ett arbete under utveckling och för att systemet ska få massa antagande, vi måste evangelisera.”