Inne miljarder dollar slaget över .org

0
29

Inne miljarder dollar slaget över .orgRarely har sfären av internet-adresser — känd som domännamn — rörs sådan passion.New York Times|Uppdaterad: 13 Jan 2020, 06.18 ÄR IST0Comments
ThinkStock Fotondot-org-är hem till stora ideella organisationer och icke-statliga organisationer som Förenta Nationerna (un.org) och NIO (npr.org).Av Steve Lohr

För två månader sedan, Ethos Capital, ett riskkapitalbolag, meddelade att man planerat att köpa rättigheterna till ett område av internet fastigheter för mer än $1 miljard.

Men det var inte bara någon bit av digitala egendom. Det var dot-org -, it-område som är hem till stora ideella organisationer och icke-statliga organisationer som Förenta Nationerna (un.org) och NIO (npr.org), och att små som stadsdel klubbar.

Affären möttes med en våldsam motreaktion. Kritikerna menade att en mindre kommersiella hörn av internet bör inte styras av en vinstdrivande riskkapitalbolag, som en fråga om både i princip och praktik. Online framställningar och brev av oro kom från hundratals organisationer, tusentals personer och fyra Demokrater i Kongressen, inklusive Sen. Elizabeth Warren i Massachusetts.

Sällan har förkortningen strödda sfären av internet-adresser — så kallade domännamn — rörs sådan passion.

Nu, en grupp respekterade internet-pionjärer och ideella ledare är att erbjuda ett alternativ till Ethos capitals bud: en ideell kooperativ corporation. Införlivandet papper för den nya enheten, den Kooperativa Corp .ORG Registranter, var in denna vecka i Kalifornien.

Gruppens mål är inte bara att övertyga Internet Corp för Tilldelade Namn och Nummer, som utövar tillsyn över domännamn på internet, att stoppa försäljningen. Det är också övertala ICANN att sidan är det hanteringen av dot-org istället.

“Detta är ett bättre alternativ,” sade Esther Dyson, som var den första ordföranden för ICANN, från 1998 till 2000, och är en av sju ledamöter i den nya kooperativ. “Om du är som ägs av private equity, din incitament är att göra en vinst. Vårt motiv är att tjäna och skydda ideella organisationer och allmänheten.”

Sedan 2003, dot-org-har drivits av Public Interest Registry, som kontrolleras av Internet Society, en ideell organisation som hjälper till att utveckla internet-standarder, utbildning program och politik. Registret har ett avtal om att hantera dot-org, som förnyades förra året i 10 år. Med en försäljning till Ethos Kapital, Internet Society skulle få ett anslag för att finansiera sin verksamhet och få ut av verksamheten i operativt dot-org.

Köpa Public Interest Registry, Ethos Inkomst skulle förvärva rättigheter att köra dot-org-och samla in årliga avgifter från nästan 10,5 miljoner registrerade dot-org-namn, som innehas av både ideella organisationer och domän-namn spekulanter. De årliga avgifterna är $10 till $20 i genomsnitt, men kan vara mycket större för stora platser att köpa flera namn för att skydda sitt varumärke och få extra tjänster som säkerhet mot attacker.

Motståndare i eget kapital försäljning sade att de fruktade att göra en attraktiv vinst på sin dyr affär, Ethos Kapital skulle ha till att höja priserna, minska kostnaderna, snåla på service — och troligen sälja användarnas data.

Ethos Inkomst sa att dessa farhågor var ogrundade.

I ett blogginlägg i December, Erik Brooks, företagets grundare, sade att “vi förstår att förändring leder till osäkerhet och oro”, vilket återspeglas i “alarmerande rapporter”.

Ethos Kapital, Brooks sa, vill investera i dot-org – “för rykte i plattformen och de värden som det representerar på marknaden.” Han sade att hans företag planerade att bygga på tillgången.

Stora prishöjningar har varit ett stort problem för kritiker av affären. När ICANN förnyat 10-års kontrakt med the Public Interest Registry förra året, det tog bort ett pristak som begränsade prishöjningar till 10% om ett år. Att flytta var en del av en bredare ICANN: s policy för att underlätta priset styr över alla internet-domäner.

Ethos Capital har åtagit sig att följa de 10% gemensamma jordbrukspolitiken, även om det skulle ha någon skyldighet att göra så. I blogginlägg, private equity-företaget sade att det planerar att investera i nya tjänster och slå ner på spam, säkerhet attacker och andra övergrepp startade från vissa olagliga dot-org-domäner.

Vissa ideella organisationer oroa sig för att någon sanering arbete skulle resultera i censur, även om misstag. Som ägare av registret för dot-org -, Ethos Inkomst skulle hantera det acceptabla affärsmässiga metoder och riktlinjer för dot-org-domäner. Samma friheter som att öppna dörren till extremistiska grupper på vissa dot-org-platser, ideella ledare säger, också bidra till att skydda det fria ordet på allmänhetens intresse dot-org-platser i u-länder med auktoritära regeringar.

Ethos Inkomst sa att det aldrig skulle underlätta censur. Det har också lovat att ställa upp en oberoende “stewardship council” för att övervaka förvaltningen av dot-org-nätverk.

Sedan tillkännagavs, Brooks och ledande befattningshavare i Internet-Samhället och Allmänhetens Intresse av att Registret har talat med skeptiker i person, i webbsessioner och på konferenssamtal, som syftar till att lugna dem som dot-org-skulle vara i säkra händer. Och tisdag, de har lämnat ett detaljerat svar på de frågor som väckts av fyra ledamöter, av Kongressen.

Men om förtroende kampanjen har gjort framsteg är osäker. Amy Prov Ward, vd för NTEN, en ideell organisation som hjälper andra ideella organisationer med teknik, är inte övertygad.

“Internet var tänkt att detta demokratiserande kraft runt om i världen, och ideella organisationer göra för att” Prov Ward sa. Däremot, sa hon, Ethos Inkomst är en skapelse av den “kapitalistiska-baserade internet-industriella komplexet”.

För Ethos Inkomst hantera för att lyckas, ICANN måste ge sitt godkännande. I December skickade ut en förfrågan för mer information om den föreslagna affären. ICANN har inte visat tidpunkten för ett beslut, men förväntas i början av året.

Den nybildade kooperativa gruppen hoppas det kan hålla dot-org ut av den ideella ekonomin. “Det är en vanlig bra här som riskerar att undermineras,” sa William Morkulla, ledamot i kooperativet, som är verkställande direktör för Paket Clearing House, en ideell organisation som ger internet-operativt stöd för domäner.

Den kooperativa företag, som skulle köra dot-org, samla in avgifter och distribuera besparingar tillbaka till den ideella användare, är en “alternativ modell med ett långsiktigt åtagande att öppna och icke-kommersiellt internet”, säger Katherine Maher, en direktör, som är vd för Wikimedia Foundation, den ideella förälder i Wikipedia.

“Det finns vissa saker som fungerar bättre ideellt, och det är OK,” sade hon.