Wheels24.co.za | Hur aerodynamik spelar en stor roll i Världen Rallycross Championship

0
45

“Aerodynamik är för människor som inte kan bygga motorer.” – Enzo Ferrari.

Ironiskt nog, Enzo Ferraris F1-bilar var bland de första med en aerodynamisk winglet på 1960-talet. Sedan dess aerodynamik blev en av de mest viktiga element i design och konstruktion av tävlingsbilar.

1968 aerodynamik skulle förändra världen av motorsport som vi skulle veta det. Colin Chapman, grundare av Lotus, som infördes Lotus 49 vid Monacos Grand Prix med högt monterad aerofoils på den bakre fjädring. Vid nästa Grand Prix, Lotus, McLaren, Ferrari, och Brabham bilar skulle alla har någon form av en bakre vingen, medan Lotus och Ferrari gick ett steg längre och lagt till en winglet på framsidan av deras bilar.

Efter att ha sett fördelen av aerodynamik på utförandet av en racerbil, insatser började på allvar att utveckla främre och bakre vingar för att öka kurvtagning hastighet utan att minska höga hastigheter som en följd av att dra på stegar. Som 1968 års Formel 1-säsong utvecklat lag experimenterat med vingar av många olika former, storlekar och höjder.

Det tog flera år för dessa aerodynamiska design regleras av motorsport styrande organ, FIA, men idag, aerodynamik har blivit en viktig del av motorsporten i jakten på en extra tiondel av en sekund.

Bild: GC Kompetition

Så, vad är down?

Down är en negativ kraft som skapas när luften rör sig genom och över delar av ett objekt (bil). Den kraft som driver bilen på asfalt ökar resistansen mellan däcken och vägen vilket gör bilen för att ta hörn vid högre hastigheter medan föraren är fast i kontrollen.

Formula One grunden med införandet av olika aerodynamiska enheter (ie. aerofoils (vingar), diffusorer och mark effekt) i motorsport. Saker snart ändras när andra motorsport kategorier: WRC, Touring Cars, Uthållighet, etc. ingår aerodynamiskt utformad kaross på sina tävlingsbilar.

Medan andra motorsport-serien fångat fantasin hos ingenjörer och bil designers, 1982 World Rally Championship säsongen tagit till våra hjärtan av motorsport fans. 1982 såg införandet av Grupp B förordningar i WRC som skapat några av de snabbaste, mest kraftfulla och mest sofistikerade rally bilar som någonsin byggts. Dock, efter en serie av dödliga olyckor, Grupp B eran förbjöds av FIA.

Den monstruösa Grupp B rally bilar inte längre kunde tävla i rally-vm och snart hittade ett nytt hem på rallycross scenen. Grupp B bilar styrde världen i rallycross, men med förordning förändringar för säsongen 1993, Grupp B-eran var över.

Bild: GC Kompetition

Vad är Rallycross?

Rallycross är en blandad disciplin kamma rally och banracing, som hölls under en kort varv som växlar från asfalt till grus. FIA World Rallycross Championship lanseras under 2014 och såg 26 permanent poster kampen om ära hela tolv omgångar med start i Portugal. Sedan vm-starten 2014, det har vuxit från styrka till styrka.

Som tränare vunnit popularitet, nya lag anmält sig och 2018, GC Kompetition grundades av friåkningen champion, rally och stunt driver Guerlain Chicherit gick mästerskapet. Det franska laget ställde två Renault Megane r.s. RX Superbilar, som byggdes av Prodrive.

Den 2019 säsongen såg GC Kompetition hävda sina bästa resultatet – en andraplats på Runt 8 i Frankrike.

Medan många motorsport kategorier skygga från att engagera fans, GCK är som ingen annan. De strävar efter att “Ändra Regler” om det att vara i hagen, företag eller med fans. Tack och lov, vi var exklusiv möjlighet att chatta med GC Kompetition om aerodynamik i FIA World Rallycross Championship.

Junaid Samodien: Varför göra Världen Rallycross supercars behöver down?

GC Kompetition: Hur viktigt downforce är beroende av vilken krets som vi är racing på – på vissa kretsar effekterna av aerodynamik är försumbar, men i länder som Kanada, är det viktigt att säkerställa maximal stabilitet och maximal topphastighet ner de viktigaste rakt. Det är också viktigt för lateral balans genom snabb hörn, till exempel i Loheac och Holjes. Deras downforce är skapad av den bakre vingen som gör bilen lättare och stabilare att hantera.

JS: När gjorde aerodynamik blir viktigt i RX?

GCK: Aerodynamik alltid gör en skillnad i motorsport, även om det är en mindre inverkan i Världen RX jämfört med andra serier. För säker när vi designar bilen, aerodynamik är inte det första vi tänker på – det första ligger fokus på de saker som gör den största prestationen av sådana som stötdämpare, motor, bromsar, etc. Så dessa delar är utvecklad först för att se till att ryggraden i bilen är där vi vill att det ska vara. Men sedan, naturligtvis, aerodynamik kommer efter och vi arbetar mycket hårt för att se till att vår bil är så bra som det kan vara på detta sätt.

Detta blev ännu mer viktigt när Kanada kom på att kalendern, och plötsligt aerodynamik hade en förändring förändring i betydelse. Det är inte möjligt att prestera bra i Kanada om din aero är inte upp till noll – och vi hade kanske vår starkaste utvecklingen av året i Kanada som visar vårt arbete på våra aero utfört hur vi hoppades! Med Kanada baksidan av kalendern nästa år, för att detta kommer att ha en inverkan på hur vi utforma några av de viktigaste aerodynamiska funktioner i bilen 2020.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av GCK (@gckrx) den Okt 1, 2019 kl 10:23am PDT

JS: Hur fungerar en Värld RX team utveckla en aero paket?

GCK: bilen design är ursprungligen gjort på CAD, och det är möjligt att simulera den aerodynamiska effektiviteten och påverkan “praktiskt taget”. Sedan den ideala situationen är att ha en dag eller två i en vindtunnel på 1/1 skala, vilket är vad vi gjorde med Megane RS RX som en del av dess utveckling. Härifrån kan vi se om det finns några frågor som måste förändras, och finjustera områden som fogar mellan skivor/i dörrar etc så försöka göra dem så aerodynamiskt “smidigt” som möjligt för att minska luftmotståndet.

JS: Hur mycket downforce kan en Värld RX superbil producera?

GCK: Runt 200kg.

JS: Hur är downforce som genereras på en WRX Superbil?

GCK: På olika sätt, men det viktigaste är via de främre och bakre splitter, och naturligtvis den stora bakvingen. Den bakre vingen är speciellt utformad med lateral stabilitet i åtanke med winglets som löper vertikalt längs de stora plan.

JS: Med den nuvarande frysa på aerodynamisk utveckling. Hur kan ett lag justera sin aero paket för en tävlingshelg?

GCK: Under säsongen har vi inte kan göra betydande förändringar, så att arbetet måste göras i början av säsongen för att se till att den aerodynamiska paket är väl avvägd för att arbeta över hela året. Vi kan dock justera lite små saker på en race helg som kan göra en stor skillnad, till exempel, att rida höjd, men detta påverkar även körbarhet på andra sätt, t ex att du skulle kunna sänka rida höjd för att öka den aerodynamiska effektiviteten, men detta kunde skada på den grövre smuts eller grus avsnitt och göra balansen mycket värre.

JS: Vilka områden som kan lag utvecklas under en säsong?

GCK: Många mekaniska delar som spjäll inställningar, engine management, tyre management, men i termer av aero, inte mycket.

Ett särskilt Tack till GC Kompetition och Ian Reynolds (Rötter Management International) för att hjälpa till vid sammanställningen av denna berättelse.

Skrivet av: Junaid Samodien
Samråd: Franco Theron
Bilder: Wiebke Langebeck/GC Kompetition