Wheels24.co.za | Hvordan aerodynamikk spiller en stor rolle i Verden Rallycross Championship

0
44

“Aerodynamikk er for folk som ikke kan bygge motorer.” – Enzo Ferrari.

Ironisk nok, Enzo Ferrari ‘ s F1 biler var blant de første til å har en aerodynamisk winglet i 1960-årene. Siden da, aerodynamikk ble en av de viktigste elementene i design og bygging av racing-biler.

I 1968 aerodynamikk ville endre verden av motorsport som vi ville vite det. Colin Chapman, grunnleggeren av Lotus team, som ble innført Lotus 49 i Monaco Grand Prix med høy montert aerofoils på understellet. Ved neste Grand Prix, Lotus, McLaren, Ferrari, og Brabham biler ville alle har noen form for en bak vingen, mens Lotus og Ferrari gikk man videre og lagt til en winglet til forsiden av sine biler.

Etter å ha sett fordelen av aerodynamikk på resultatene av en racerbil, arbeidet begynte for alvor å utvikle foran og bak vingene for å øke svinger hastigheter uten å redusere topp hastighet som et resultat av dra på langsidene. Som 1968 Formel 1 sesongen utviklet lag eksperimentert med vinger av mange forskjellige former, størrelser og høyder.

Det tok år for disse aerodynamiske design for å være regulert av motorsport styrende organ, FIA, men i dag, aerodynamikk har blitt en viktig del av motorsport i jakten på en ekstra tiendedel av et sekund.

Bilde: GC Kompetition

Så, hva er downforce?

Downforce er en nedadgående kraft opprettet når luft beveger seg gjennom og over deler av et objekt (bil). Kraften presser bilen inn på asfalt økende motstanden mellom dekkene og veien slik at bilen for å ta svinger i høyere hastigheter, mens føreren er fortsatt full kontroll.

Formula One grunnlaget med innføring av ulike aerodynamisk enheter (dvs. aerofoils (vinger), ventiler og “ground effect”) i motorsport. Ting snart endres når andre motorsport kategorier: WRC, Touring Cars, Utholdenhet, etc. stiftet aerodynamisk formet karosseri på rase biler.

Mens andre motorsport-serien fanget fantasien av ingeniører og bil designere, 1982 World Rally Championship sesongen fanget hjertene til motorsport fans. 1982 så innføringen av Gruppe B bestemmelser i WRC som skapt noen av de raskeste, kraftigste og mest avanserte rally bilene som noensinne er bygget. Men, etter en rekke dødsulykker, Gruppe B era ble forbudt av FIA.

Den kjempestor Gruppe B rally biler ikke lenger kunne konkurrere i VM-sluttspillet og snart fant seg et nytt hjem på rallycross scene. Gruppe B-biler styrte verden av rallycross, men med regulering endringer for 1993-sesongen, Gruppe B æra var over.

Bilde: GC Kompetition

Hva er Rallycross?

Rallycross er en blandet disiplin grer rally og banekjøring, holdt over en kort runde som veksler fra asfalt til grus. FIA World Rallycross Championship som ble lansert i 2014 og såg 26 permanent oppføringer kampen om ære gjennom tolv runder som starter i Portugal. Siden vm-starten i 2014, har det vokst fra styrke til styrke.

Som mesterskapet vunnet popularitet, nye lag påmeldt og i 2018, GC Kompetition grunnlagt av freeskiing mester, rally og stunt-driveren Guerlain Chicherit sluttet seg til mesterskapet. Det franske laget var på nivå to Renault Megane R. S. RX Superbiler, bygget av Prodrive.

Den 2019 sesongen så GC Kompetition hevder at deres beste resultat – en andre-plass i Runde 8 i Frankrike.

Mens mange motorsport kategorier viker unna fra å engasjere seg i med fans, GCK er som ingen andre. De streber etter å “Endre Reglene” enten det er i paddock, forretnings -, eller med fansen. Heldigvis ble vi gitt eksklusiv mulighet til å chatte med GC Kompetition om aerodynamikk i FIA World Rallycross Championship.

Junaid Samodien: Hvorfor gjøre Verden Rallycross superbiler trenger downforce?

GC Kompetition: Hvor viktig downforce er avhengig av hvilken krets vi er racing på – på noen kretser effekten av aerodynamikk er ubetydelig, men i land som Canada, er det viktig å sikre maksimal stabilitet og maksimal fart ned den viktigste rett. Det er også viktig for sideveis balanse gjennom raske hjørner, for eksempel i Loheac og Höljes. Deres downforce er opprettet av bak vingen som gjør bilen lettere og mer stabil for å håndtere.

JS: Når gjorde aerodynamikk bli viktig i RX?

GCK: Aerodynamikk alltid gjør en forskjell i motorsport, selv om det er en mindre innvirkning i Verden RX forhold til andre serier. For at når vi design bilen, aerodynamikk er ikke det første vi tenker på – det første fokuset er på de tingene som gjør den største ytelsesforbedringer for eksempel spjeld, motor, bremser, etc. Så disse delene er utviklet først for å være sikker på at ryggraden i bilen er hvor vi vil det skal være. Men så, selvfølgelig, aerodynamikk kommer etter, og vi jobber veldig hardt for å sikre at bilen vår er så god som den kan være på denne måten.

Dette ble enda mer viktig når Canada kom på kalenderen, og plutselig aerodynamikk hadde et skifte endring i betydning. Det er ikke mulig å prestere bra i Canada om aero er ikke opp til bunnen av – og vi hadde muligens er vårt sterkeste ytelse av året i Canada som viser arbeidet vårt på våre aero utført slik vi hadde håpet på! Med Canada tilbake av kalenderen for neste år, for at dette vil ha en innvirkning på hvordan vi utformer noen av de viktigste aerodynamiske egenskaper av bil i 2020.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg som deles av GCK (@gckrx) Okt 1, 2019 kl 10:23am PDT

JS: Hvordan fungerer en Verden RX team med å utvikle en aerodynamisk pakke?

GCK: bilen design er i utgangspunktet gjort på CAD, og det er mulig å simulere aerodynamisk effektivitet og innflytelse ‘nesten’. Så den ideelle situasjonen er å ha en dag eller to i en vindtunnel på 1/1 skala – som er hva vi gjorde med Megane RS RX som en del av sin utvikling. Herfra kan vi se om noen problemer som må endre og finjustere områder som ledd mellom paneler/dører, etc så kan du prøve og gjøre dem så aerodynamisk ‘glatt’ som mulig for å redusere luftmotstanden.

JS: Hvor mye downforce en Verden RX superbil produsere?

GCK: Rundt 200kg.

JS: Hvordan er downforce generert på en WRX Superbil?

GCK: På ulike måter, men de viktigste er via foran og bak splitter, og selvfølgelig den store bak vingen. Hekkspoileren er spesielt utformet med sideveis stabilitet i tankene med winglets kjører vertikalt ned de viktigste flyet.

JS: Med gjeldende fryse på aerodynamisk utvikling. Hvordan kan et lag justere sin aerodynamisk pakke for en rase helg?

GCK: i Løpet av sesongen kan vi ikke gjøre betydelige endringer, slik at arbeidet må gjøres i starten av sesongen, for å sørge for at den aerodynamisk pakke er godt balansert for å arbeide på tvers av hele året. Vi kan imidlertid justere noen små ting på en rase helg som kan gjøre en stor forskjell, for eksempel, turen høyde, men dette påvirker også kjøreegenskaper på andre måter, f.eks. ved at man kan redusere ri høyde for å øke aerodynamisk effektivitet, men dette kunne skade på grovere jord eller grus seksjoner og gjøre balanse mye verre.

JS: Hvilke områder som kan team utvikler i løpet av en sesong?

GCK: Mange mekaniske områder som dempere innstillinger, motorstyring, dekk ledelse, men i form av aero, ikke mye.

En spesiell “Takk” til GC Kompetition og Ian Reynolds (Røtter Management International) for å bistå i utarbeidelsen av denne historien.

Skrevet av: Junaid Samodien
Høring: Franco Theron
Bilder: Wiebke Langebeck/GC Kompetition