Wheels24.co.za | Varför dessa läsare skulle ändå köpa en Nissan NP300, även om det har en noll-säkerhet betyg

0
21

Tidigare i veckan Wheels24 rapporterade att de byggt lokalt Nissan NP300 hade misslyckats i en Global-NCAP krocktest mot en second hand-2015 Euro-spec Nissan Navara NP300.

I och med 2019, nyheter bröt på en 2018 Hardbody är oförmåga att till fullo skydda sina passagerare i händelse av en olycka. Trots den hemska resultaten av detta test, det gjorde lite för att motverka de bakkie försäljning framgång både i Sydafrika och i större Afrikanska kontinenten.

Den NP300 är fortfarande en topp-säljare på vår lokala marknad, och medan vissa Wheels24 läsare har skrivit och sagt dessa resultat kommer att få dem att tänka två gånger om att köpa bil, flera andra säger att det gör ingen skillnad.

Två av våra läsare säger resultaten inte skulle påverka deras uppfattning av den NP300. De delar med sig av sina tankar nedan:

Robin Harrison säger: “jag skulle ändå köpa Nissan NP300. Jag gick igenom nyheterna på min telefon efter att ha kört i fem timmar. Återvänder från Dundee. Jag har hittat bilismen berättelser i artiklarna mest intressanta som de skrivs om hur ett fordon känns i det ögonblick när du testar en bil.

“Allmänheten kan köpa bilar som de har råd med, och försöka hålla kostnaderna nere. Jag växte upp i bilar utan bilbälte, trumbromsar runt om, växlar sticker ut instrumentpanelen, och handsignaler var viktigt då. Sida fönster var öppna etc.

“En ny 2020 förare skulle inte kunna köra ett 50-år-gammal bil. En modern datorstyrd bil är mycket lätt att köra, vilket gör att hela motorn och säkerhet beslut för föraren i dessa dagar.

“Jag kör en 2010 Renault Sandero 1600. Det har gjort 280 000 km och det är fortfarande igång. På långa resor är det väldigt bekvämt. Det har varit på de vägar som är klassificerade som 4×4, med inga problem. Jag kör inte genom vatten eller extrema väglag och ruttplanering är viktigt.”

Bild: Motorpress

Kenneth Duggard säger: “jag skulle köpa NP300, det handlar om pris, plus det faktum att det byggs här sedan tidernas begynnelse och de flesta av petigheterna har retts ut. Det är därför den lilla Renault Kwid har sålt upp en storm, billiga och glada, och det handlar om att få människor mobil till överkomliga priser.

“Har du sett priserna på nya bakkies? Det är helt enkelt inte värt pengarna. Tror mig inte? Ta en titt på alla Toyota Double Cab, ett och tre år gamla, med 250 till över 300 000 km på klockan, det är galet.

“Det är en storm på väg. En tid av umbäranden och smärta. Kampen mot maskinerna rasar på. Skynet, ett globalt nätverk fortfarande är stark, men vi kommer inte sluta tills allt är förstört. Detta är John Conner.”

“Det är inte ödet, men vad vi gör. (Jag är en sci-fi-mutter ,so sue me).”

Titta på den Globala NCAP krocktest nedan:

Nissan Södra Afrika , säger: “Nissan är prioritet nummer ett är säkerheten för sina kunder. Vi är fast beslutna att högsta möjliga säkerhet i varje enskild marknad där vi är verksamma, utan undantag. Den lokalt producerade NP300 Hardbody uppfyller alla säkerhetsbestämmelser inom Afrika, där har de byggt upp ett starkt rykte under många år för tillförlitlighet och kundnöjdhet.

“Nissan fortsätter att introducera avancerad säkerhetsteknik och funktioner i vår globala produktsortiment, inklusive Afrika, och vi arbetar aktivt för att uppmuntra och stödja framsteg inom säkerhet, föreskrifter och krav som är till nytta för våra kunder.”Dödliga skador

Global NCAP konstaterade: “Nissan NP300 var tidigare testats av Globala NCAP 2018 som en del av #SaferCarsForAfrica kampanj och fick en nolla stjärniga säkerhet betyg. Fordonet strukturen kollapsade och befanns vara instabil under testet. Den höga krafter som släpps ut på crash test driver dummy utgöra en betydande risk för dödlig skada. Den NP300 s kaross var så instabil att krockkuddar var ineffektiva.

“De (Euro-spec) Nissan Navara NP300 var tidigare testad av Euro NCAP 2015 och uppnått en fyrstjärnig vuxna åkande betyg.”