Wheels24.co.za | ‘I 1970 köpte jag en ny Mazda F 1000 bakkie för R1189’ – läsare

0
9

Det är ingen överraskning sydafrikanerna älskar bakkies lika mycket som vi gör, och det är bevisat genom den mängd av kärlek som vi får i vår brevlåda från läsare.

År sedan finns det områden som var ganska långt och brett i mellan och bakkies bara för de bästa fordonet för att täcka sträckor på grusvägar, och göra lite off-logistikfrågor på gårdarna. Det är alltid en intressant historia som väntar på att bli berättade.

Wheels24 läsare Koos Fleming skickade i en sådan skrivelse som svar på vår Mazda bakkie historien tidigare i Maj. Det är en nostalgisk bit med vackra, välskötta foton. Du kan verkligen tonen i sitt brev bara hur mycket han omhuldade detta
bakkie.

Fleming säger: “I 1970 köpte jag en ny Mazda F 1000 för R1189 i Pretoria.

“Det var en av de billigaste fordon tillgängliga, men det var allt jag hade råd med på den tiden. Som en grundläggande, nybörjar bil, det har inte många funktioner. Det hade ingen värmare, ingen luftcirkulation och fläkt och en under-powered motor men skälet till att välja Mazda var på grund av skyddsplattan framför motorns oljesump.

Bild: Koos Fleming

Har du ägt en bakkie från tidigare generationer? Vänligen maila oss dina bilder och historier, vi skulle älska att dela dem.

“Mina föräldrar bodde på en gård i Kalahari, om 500 mil (800 km) bort med tjära, grus och tjock sand vägar, och då var det alltid lite off-logistikfrågor på gården också.

“Sådana resor tog mig ungefär nio timmar att slutföra med motorn skriker på en maximal hastighet mest av tiden på 72mp/h (115km/h).

“På grund av de små, 12-tums hjul och låg motoreffekt, tjock sand körning gjordes mestadels i andra växeln från fyra-växlad växellåda med en skrikande motor tillsammans med en sandsäck på loadbin för mer drivning på hjulen.

“Sena nätter på vintern orsakade imma på vindrutan, och med ingen värmare eller fan, jag som alltid öppnade motorhuven (framför gångjärn) ca 4-inches (10 cm) och bundna ner det. Detta gjorde att den varma motorn luften för att värma upp vindrutan och frosta av den.

“Nu kommer jag att köra en Mazda CX3 med många fina prylar, men att F1000 var mycket speciell. Vi var tvungna att uppgradera senare, när familjen inte längre kunde passa i bakkie.”

Bild: Koos Fleming

HÅLL dig UPPDATERAD på de senaste Hjul nyheter genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.