Wheels24.co.za | Återgång Recension | Jaguar XJ50 var ett passande slut på en långvarig tjänare

0
17

Den gamla ord gå att “inget i livet är säkert”, och att ” den enda förändringen är att ändra sig själv.”

För Jaguar XJ som inte kunde vara mer rättvisande, eftersom det i och med 2019, efter 50 års produktion, den stora katten att dra sina sista andetag. Det var ett sorgligt ögonblick, att se till att XJ var en av pelarna i Jaguar arsenal.

Det var inte bara den fackelbärare för vad Jaguar hade att erbjuda i form av teknik, men det var Jag med längsta, oavbruten produktion-körning av alla tid. Om det är inte att firas, jag vet inte vad som är!

Men förändringen kom runt. Inte bara för Jaguar men i bilvärlden, också. Efterfrågan för Suvar och crossovers växte exponentiellt, vilket innebar att vissa fordon, dvs kroppsformer, skulle lida på grund av det. Och stora lyxiga sedaner är en av dem.

Jaguar hade ett beslut att fatta: att antingen fortsätta med en bil som säljer dåligt eller att upphöra med tillverkningen på en nedåtgående produkt.

Som Jaguar är din favorit genom tiderna? E-post oss.

2019 Jaguar XJ50. Bild: Warren Wilson

Det är de små sakerna

2018 XJ firade sin 50-årsdag. Jaguar bestämde sig för att fira händelsen med en speciell bil, som kallas XJ50. Skillnaderna över standard bil var inte lätt att se, men den subtila detaljer skulle vara belöning nog att de som köpt in födelsedagsfirande.

‘XJ50’ utsmyckningar fördes på fendrar, boot, doorsills, och förvaringsfack mellan framstolarna. Dessa kan tyckas små och obetydliga detaljer, men i någon liten grad, det läggs till den totala bilden.

OMDÖME: EN passande farväl – Jaguar XJ50 ger sitt slutliga spinna

Den XJ50 kom också utrustade med värms upp och kyls framsäten med massage och minnesfunktion, ett panorama taklucka, dörrar som stängs stängs stängs om inte har stängt helt, och några andra finesser och funktioner.

Ett passande slut

Alla XJ50s är utrustade med Jaguar turboladdad 3.0-liters V6 dieselmotor som utvecklar 221kW och 700Nm. Tack vare luftfjädring på bakaxeln, bilen har en mer än anständig rida kvalitet och kan köra från 0-100km/h på drygt sex sekunder. Beviljas, fram till dess slut, den “nyaste” XJ har varit i produktion i tio år, vilket innebär att det spår tävlingen (BMW 7-Serie, Mercedes-Benz S-Klass) i flera on-the-road områden. Men, rida kvaliteten är imponerande.

RECENSION: att Utforska Overberg i lugn Jaguar XJ50

Medan bilen imponerade mycket, det var tvungen att ta en båge och säga farväl när ridån drogs på dess prestanda. Att lägga till den dystra nyheten var tillkännagivandet att Norman Dewis, mannen som designade den första XJ, gick bort bara några dagar efter Jaguar tillkännagivande om XJ: s axing. Tråkigt som det är, på något sätt, XJ och den man som först visualiseras bör uppfylla i livet.

XJ-namn kommer att återvända inom en snar framtid, men som Jaguar meddelade att man skulle producera en helt ny elbil för att sitta på toppen av sin produkt hierarki. Jaguar XJ, som vi känner det, kan vara borta, men ur askan, nytt liv kommer att gro igen.

HÅLL dig UPPDATERAD på de senaste Hjul nyheter genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Se detta inlägg på Instagram

Vila i frid Norman Dewis OBE. Du gav världen den revolutionära typ C, D-typ, XK140, MK II, E-type och XJ. Tack.

Ett inlägg som delas av Jaguar Sydafrika (@jaguarsouthafrica) den Jun 10, 2019 kl 12:16pm PDT