BARIG vraagt om een gezamenlijke, gecoördineerde en op wetenschap gebaseerde aanpak op internationaal niveau

0
20

Nauwe samenwerking is dringend noodzakelijk en cruciaal voor succes. Maatregelen moeten weerspiegelen de gezamenlijke aanbevelingen van de ICAO, EASA en het ECDC; Duidelijke regels zijn van essentieel belang voor het herstel van de wereldeconomie.

googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘leaderboard0_728x90’);})

FRANKFURT AM MAIN – BARIG, de vereniging van internationale en duitse maatschappijen in Duitsland, observeren met grote zorg die in het licht van de COVID-19 pandemie, individuele landen (binnen de EU en wereldwijd) zijn in toenemende mate de invoering van de individuele reizen beperkingen. Deze ongecoördineerde maatregelen leiden tot een moeilijk te beheren lappendeken van regelingen, die veroorzaakt enorme onzekerheid onder de reizigers. De broodnodige internationale “track en tracing” oplossing voor het creëren van de compatibiliteit tussen de afzonderlijke staat apps en maakt uitwisseling van gegevens is nog steeds vermist. In plaats daarvan, de pandemie management moet worden gecoördineerd, transparant en op het hoogste niveau om te winnen van het vertrouwen van de reizigers en om te helpen de zwaar belast internationale economie terug te krijgen op zijn voeten.

“Landen die zijn overgegaan op ongecoördineerde individuele reizen beperkingen en voorschriften moeten dringend nadenken over hun acties,” zegt BARIG Secretaris-Generaal Michael Hoppe. “Gezamenlijke, gecoördineerde actie door de internationale gemeenschap, die ook moet worden gebaseerd op de aanbevelingen van de deskundigen van de ICAO, EASA en het ECDC, is van essentieel belang voor het overwinnen van de wereldwijde economische gevolgen van de pandemie.”

De specifieke eisen van BARIG zijn:

  • De gezamenlijke evaluatie van de COVID-19 situatie binnen de EU en wereldwijd door de verantwoordelijke staat, de ministeries en instellingen van een hoger niveau, zoals de Europese Commissie en een gecoördineerde procedure ontleend.
  • Gecoördineerde uitvoering van de “Take-Off Luchtvaart Gezondheid en Veiligheid” protocol ontwikkeld door de ICAO, EASA en ECDC.
  • De compatibiliteit van de tracering apps gepubliceerd door de lidstaten.
  • Duidelijke informatie voor de reizigers over mogelijke maatregelen altijd in overleg met de reisbranche.

Michael Hoppe zei: “Reizen beperkingen die niet alleen schadelijk zijn voor de luchtvaart is extreem, maar hebben ook een grote invloed op de Europese en mondiale economie, en een vertraging van de dringend noodzakelijke herstel enorm. De samenwerking van de internationale gemeenschap en de nauwe coördinatie van de maatregelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat reizigers veilig vliegt en het inschakelen van de duurzame reactivering van de economische cyclus tegelijk. Met de uitgebreide bescherming en hygiënische maatregelen op de luchthavens en aan boord van het vliegtuig, de luchtvaart stelt mensen in staat om een gezond transport.”